17. září 2009 • 09:25

Bolt, drahý klenot

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostává čtvrt milionu dolarů za start na každém mítinku. Prémie za triumfy a světové rekordy. Balíky peněz od sponzorů za propagaci jejich značek. K tomu dary v podobě pozemků či aut. Jamajský sprinter Usain Bolt, nejrychlejší muž světa, umí ze své výjimečnosti vytěžit i pořádné výdělky.



A jeho výkony v uplynulé sezoně mu pomohou k ještě vyšším příjmům.

Jamajčan se rychlostí hodnou sprinterského rekordmana blíží k cíli, který mu vytyčil jeho manažer: k výdělku zhruba 170 milionů korun za rok, v atletice téměř nevídanému, jenž je v jeho případě ovšem jen začátkem.

Třiadvacetiletý Bolt míří k pozici atletického Davida Beckhama, symbolu, jenž přesahuje sportovní hranice.

Fotí se v drahém oblečení, překonává vlastní světové rekordy, zůstává klukem, co chodí na večírky a pak z nich utíká před dotěrnými fotografy. Za to vše je královsky placen.

Usain BoltFoto Michal Beránek SPORT

„Zaslouženě. On poblázní lidi, zvedá desetitisíce diváků ze sedadel,“ míní atletický manažer Alfonz Juck, jenž světového rekordmana už třikrát nalákal na Zlatou tretru Ostrava.

Kdo chtěl v končící sezoně vidět Bolta běžet na svém mítinku, musel mu zaplatit startovné kolem 250 tisíc dolarů (nyní 4,3 milionu korun). Takových závodů absolvoval Jamajčan letos osm. K tomu mistrovství světa v Berlíně, kde si za tři zlata a dva světové rekordy vydělal v přepočtu 5,85 milionu korun.

Zadarmo – přestože tam se startovné nevyplácí – pravděpodobně neodjel ani na Světové atletické finále v Soluni. Spíš si na účet připsal další čtyři miliony za start a k tomu „drobné“ za vítězství.

Usain Bolt v akci na 200 metrůFoto ČTK/AP


Běhal s dětmi, zdravil plné hlediště diváků. „Kam přijede Bolt, tam je rázem vyprodáno,“ říká Juck. „Vždyť než ohlásil start, měli v Soluni do té doby prodáno jen patnáct procent vstupenek.“

Bolt je prostě největší tahák atletického světa, čehož jeho manažeři Ricky Simms a Norman Peart umějí využít. Nicméně nikoli za každou cenu. Než aby se zranil, Bolt raději kvůli únavě odřekl závody v Šanghaji a Tegu, jež mu měly vynést nejméně 13 milionů korun.

„Usain je klenotem v koruně atletiky. Snad bude moci běhat dalších deset let. V Asii si mohl vydělat spoustu peněz, ale nepotřebujeme, aby to letos se závody přehnal,“ uvedl Ricky Simms pro agenturu Reuters.

Zdravý Bolt totiž bude vydělávat víc. Jeho cena po výkonech na mistrovství světa znovu stoupne, co start, to odhadem 300 tisíc dolarů. Na závodech mimo Diamantovou ligu možná ještě víc. „Ale sport má omezenou kapacitu. Boltova cena stoupá speciálně na promoakcích,“ míní Juck.

Usain Bolt na dvoustovce. Usain Bolt na dvoustovce.Foto ČTK/AP

Sprinter by se měl propagovat jako diskžokej na party pro slavné osobnosti. Čeká ho turné po Asii, Africe a Austrálii. Ranec peněz má dostat za práva na autobiografi i. Manažeři hledají nové partnery mezi zvučnými značkami. „Rozhlížíme se v oblasti aerolinií či technologií,“ uvedl Norman Peart.

Stejně jako šéfové mítinků i noví zájemci o sponzorování Bolta si jistě budou muset připlatit třeba oproti společnosti Puma. Ta si atleta vyhlédla už v roce 2002 a za partnerství mu dává kolem 26 milionů korun. Toť suma bez prémií za výkony.

Nicméně se jí to bohatě vyplatí. Její ředitel Jochen Zeitz nedávno uvedl, že už loni po olympiádě měl Bolt mediální hodnotu přes šest miliard korun. Ty by jeho firma musela vynaložit na reklamu, aby se zviditelnila tak, jak to pro ni dělá Bolt.

Sprinter věnuje část svých peněz na charitu, finančně pomáhá klubu, za nějž na Jamajce běhá. Manažer Peart, někdejší auditor, jej mírní v případných velkých výdajích.

„Poví vám, že mu vyčítám, když moc utrácí,“ citoval jej list The Guardian. „Jenže úspěšní lidé kolem sebe mívají ty, co jim řeknou: Všechno je fajn. Potřebují někoho, kdo jim ukáže, že dělají hlouposti.

Boltovy výdělky

Startovné
38 709 000 korun
Osm závodů (např. Ostrava, Toronto, Curych) + Světové atletické finále (SAF)

Prémie od IAAF
6 365 480
Bonusy za vítězství a světové rekordy na MS a SAF

Sponzoring
77 418 000
Puma mu platí 1,5 milionu dolarů, další sponzoři Gatorade či Digicel odhadem totéž.

Další
Bolt dostává peníze za propagační akce či prémie od partnerů za výkony.

Celkem
Nejméně tedy 122 492 480
Pozn.: Jedná se o odhady. Částky jsou přepočteny z údajů v dolarech s kurzem 17,204 Kč.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud