25. května 2010 • 19:07

Powell má první rekord Zlaté tretry - 320km/h

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už se to pomalu stává tradiční ostravskou adrenalinovou atrakcí pro špičkové atlety. Uzavřené mošnovské letiště, tři a půl kilometru dlouhá ranvej a superrychlé auto.



Loni tuto volnočasovou aktivitu využil jamajský fenomén Usain Bolt, letos sešlápli plyn až na podlahu jeho krajan a bývalý světový rekordman na stovce Asafa Powell, oštěpařský světový rekordman a ředitel Zlaté tretry Jan Železný a další jamajský sprinter Nesta Carter.



Je to jen zábava pro vyvolené. Nabídku skutečně dostanou pouze absolutní světové atletické špičky vyznávající rychlou jízdu. Bolt se loni řítil po dráze rychlostí 240 kilometrů za hodinu, ale s autem, které mělo omezovač rychlosti.

Model BMW M5, bývalý vůz Tomáše Berdycha, tentokrát mohl podat maximální výkon. "Tak máme první letošní rekord mítinku," žertoval mluvčí Zlaté tretry Karel Tejkal. Powell vytáhl rychlost až na 320 km/h.

Jamajský sprinter jel 320 km/h Jamajský sprinter jel 320 km/hFoto Aleš Gráf


"Páni, to bylo vzrušující," hlesl po vystoupení z vozu s širokým úsměvem. Jen o pět kilometrů za hodinu pomalejší byl Železný.

"Nejdřív si dali zkušební jízdu, aby viděli, jak se to auto chová. Pak zvládli tři jízdy na ostro," popisoval Tejkal. Atleti zkoušeli i smyky. "Zaskočilo mě, jak k tomu Powell přistoupil razantně," řekl Tejkal.

Zatímco Bolt šel tentokrát raději trénovat, Železný jel poprvé v životě tak rychle. "V takové rychlosti na uzavřeném letišti si člověk uvědomí, jak je to ošidné, když si tu rychlost promítnu na dálnici do normálního provozu hlavně při tom brždění," uvedl oštěpař.

Z porážky si velkou hlavu nedělal. "Je to přeci sprinter," usmál se trojnásobný olympijský vítěz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud