18. července 2010 • 18:21

Na ME do Barcelony pojede 41 českých atletů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mistrovství Evropy v Barceloně pojede 41 českých atletů, což je o čtyři reprezentanty méně, než startovalo na předchozím ME v Göteborgu. Nominaci po víkendovém domácím šampionátu schválilo předsednictvo Českého atletického svazu.



Limity splnilo právě 41 atletů. Miroslav Burian dal ale přednost startu na 800 metrů na juniorském mistrovství světa v Kanadě, naproti tomu jako náhradnice pro dlouhou štafetu pojede navíc Jana Slaninová, dcera vicemistryně světa v běhu na 400 metrů z Helsinek 1983 Taťány Kocembové-Netoličkové.

Slaninová bude ve dvaceti letech zároveň nejmladší českou účastnicí šampionátu. Nejstarším atletem v týmu je sedmatřicetiletý diskař Libor Malina.O divokou kartu chtěl původně žádat také Roman Šebrle, který vinou zdravotních patálií nedokončil letos žádný desetiboj a nesplnil limit.

V minulém týdnu se ale opět zranil a sezona pro něj skončila.Dva limity splnili Jakub Holuša a Denisa Ščerbová. Zatímco Holuša dá před patnáctistovkou přednost závodu na 800 metrů, bývalá vícebojařka a dálkařka si mezi dvoustovkou a čtyřstovkou vybere až v Barceloně.

Odhlásit z jedné z disciplín se musí dva dny předem. Sama se ale kloní spíš k běhu na 400 metrů. Hladkou čtyřstovku poběží na ME také Jitka Bartoničková, jež sice nesplnila svazový limit, ale má na kontě účastnické kritérium EAA.

Český tým má v týmu několik medailových nadějí. Největšími jsou oštěpařka Barbora Špotáková a překážkář Petr Svoboda, na stupních vítězů by se mohli objevit také například tyčkaři Jiřina Ptáčníková či Michal Balner, oštěpař Petr Frydrych, který na domácím šampionátu nestartoval a šetřil zraněná záda, či štafeta žen na 4x400 metrů.

Nominace na ME:

Muži: Jan Veleba (100 m), Petr Szetei a Jiří Vojtík (oba 200 m), Jakub Holuša (800 m), Petr Svoboda a Martin Mazáč (oba 110 m př.), Josef Prorok a Michal Uhlík (oba 400 m př.), Jaroslav Bába (výška), Michal Balner a Jan Kudlička (oba tyč), Roman Novotný (dálka), Remigius Machura a Antonín Žalský (oba koule), Libor Malina a Jan Marcell (oba disk), Vítězslav Veselý, Petr Frydrych a Jakub Vadlejch (všichni oštěp).

Ženy: Kateřina Čechová (100 m), Denisa Rosolová (200, nebo 400 m a 4x400 m), Lenka Masná (800 m), Lucie Škrobáková (100 m př.), Zuzana Bergrová, Zuzana Hejnová, Kristina Volfová (všechny 400 m př. a 4x400 m), Bartoničková (400 a 4x400 m), Jana Slaninová (4x400 m), Marcela Lustigová (3000 m př.), Romana Maláčová a Jiřina Ptáčníková (obě tyč), Jana Kárníková (koule), Věra Cechlová (disk), Lenka Ledvinová a Kateřina Šafránková (obě kladivo), Jarmila Klimešová a Barbora Špotáková (obě oštěp), Eliška Klučinová a Kateřina Cachová (obě sedmiboj), Lucie Pelantová a Zuzana Schindlerová (obě chůze 20 km).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud