3. října 2010 • 17:00

Vzpomeňte si na Brno 2001 a vybojujte zlato!

Autor: jip, rou
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes pět tisíc fantastických fanoušků v karlovarské aréně bude hnát dnes večer české basketbalistky k historickému zlatu z mistrovství světa. Jenže v cestě stojí obr z největších. Jestli čtvrtfinálová výhra nad Austrálií byla zázrak, tak zdolat USA v jejich top formě je zázrak na druhou. Ale zázraky se dějí, Češky mohou zavzpomínat třeba na rok 2001.



Světový šampionát juniorek (do 19 let) tehdy hostila také Česká republiky, parádní výkony domácího týmu dokázaly přitáhnout do brněnského ronda tisíce diváků. Prohraná závěrečná bitva ve skupině s Austrálií ale Češky poslala do semifinále proti USA.

Suverénní Američanky tehdy vedl právě současný trenér Geno Auriemma, hlavní hvězdou týmu byla dnešní superstar Diana Taurasiová.

Jenom zasvěcení tehdy věděli už před turnajem, jakou hráčku budou mít šanci vidět. Všichni ostatní to poznali brzo po zahájení šampionátu. Taurasiová, to byla sebevědomá šelma, před kterou se nešlo skrýt.

"Dělala třeba fantastické nájezdy," vzpomíná na ni s odstupem času Eva Vítečková, která tehdy jednou z tahounek českého týmu. "My jsme svět nesledovaly, neměly jsme ponětí, proti komu hrajeme. Když jsem se s ní potkala příště, už to bylo na olympiádě v Aténách."

Kapitánka Horáková proniká běloruskou obranou
Kapitánka Horáková proniká běloruskou obranou

To už byla z Taurasiové prvotřídní hvězda. Pro mnohé také typická Američanka, s níž není snadné každý den vyjít. "Já bych ji třeba do družstva nechtěla. Je to paní Hráčka, ale do party nic moc. Americká egoistka," podotkla Vítečková.

Ohlasy fanoušků

Holky jste naprosto uzasny a smekam.Opravdova parada. A pokud neporazite Ameriku, nereste to, pro nas jste stejne uz vyhraly.

vampireheart

Holky jsou výborný, už teď jsou hrdinky naší země.

derek

Totálně nervydrásající zápas... úžasná podívaná. A co předvádí Hana Horáková, to je prostě bomba.... ta ženská je neuvěřitelná. Klobouk dolů... ale mega gratulace celýmu týmu...

janoucha

Semifinále ale Taurasiové tehdy v Brně hodně zhořklo. Bojovná česká parta kolem Vítečkové a další současné reprezentantky Jany Veselé podala fantastický týmový výkon hlavně v obraně a nakonec vyhrála 92:88.

Povídá se, že kouč Marian Svoboda krátce před zápasem hráčky naštval, aby šly na plochu pořádně nabuzené. Jeho svěřenky pak kromě nasazení použily také svoji chytrost.

„Taurasiovou bránila taky Terka Brantlová. Diana si na ní udělala snad tři útočné fauly, protože Terka je v obraně kolikrát dobrá herečka. To nám pomohlo,“ usmívá se Vítečková.

Nadšené české juniorky tak připravily Taurasiové jednu z nejtrpčích proher v životě. Po zápase seděla v tiskovém středisku, kam k ní doléhal oslavný ryk více než pěti tisích fanoušků na zaplněných tribunách, a soukala ze sebe prázdné fráze. „Nikdo z nás nemůže věřit tomu, co se stalo,“ bědovala tichým hlasem.

Taurasiová sice nasázela 25 bodů, ale na 29 bodů Vítečkové a 21 Veselé, která navíc přidala deset doskoků, to nestačilo.

Radost. Euforie. Češky jsou ve fináleFoto Barbora Reichová (Sport)

Ve finále pak Češky narazily na dalšího superfavorita z Ruska. V ohlušující atmosféře, kterou vytvořilo více než šest tisíc fanoušků, dokázaly domácí hráčky celý zápas držet krok a v koncovce pak svojí obrovskou bojovností strhnout vítězství na svoji stranu.

Rozhodující zásah si tři vteřiny před koncem připsala po geniální přihrávce Michaely Uhrové autorka celkem 18 bodů Jana Veselá a české basketbalistky se mohly po výhře 82:80 svalit na zem v radostném chumlu jako překvapivé mistryně světa.

"Český tým byl bojovnější a o vítězství se rval až do poslední sekundy, což se mu vyplatilo. Diváci byli v českém družstvu šestým hráčem a výborně svůj tým povzbuzovali," prohlásil tehdy ruský kouč.

Dnešní situace je v lecčems juniorskému šampionátu podobná. Češky už dokázaly vyřadit jednoho z největších favoritů, parta kolem kapitánky Hany Machové hraje srdcem a na palubovce nechá absolutně všechno.

Navíc budou mít v zádech podporu fantastických fanoušků. "Atmosféra je ohromující," upozorňuje na webu usabasketball.com asistentka amerického trenéra Marynell Meadorsová. "Češky pro nás budou hodně těžkým soupeřem," uznává koučka Atlanty Dream.

"Mají výborné rozehrávačky, které rády zajíždějí až pod koš, naváží na sebe obránce a vyhazují míč na trojku. Tam pak je skvělá trojkařka Eva Vítečková, takže si na to musíme dát dobrý pozor," varuje Maedorsová. "A celkově hrají Češky hodně tvrdě," dodává.

Vítězné gesto hráček USAFoto ČTK

"Moc se jim nedaří šestky, ale hrají tak bojovně, že získávají míče a jsou schopné napravit chyby v obraně," pokračuje americká trenérka. České basketbalistky by ale podle ní mohly být po sobotním prodloužení trochu víc unavené.

"Máme širší lavičku - v každém zápase tady hrálo dvanáct hráček, které se v průběhu turnaje výborně rozehrály. Myslím, že lavička bude hrát velkou roli v našem vítězství," uzavírá Meadorsová.

Jestli se její předpoklady naplní, nebo zda si Jana Veselá s Evou Vítečkovou zopakují devět let starý úspěch, můžete sledovat v naší ONLINE reportáži s komentáři bývalé reprezentantky Martiny Bobrovské a bývalého reprezentačního kouče Zdeňka Hummela.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud