Jiří Punčochář
5. října 2010 • 04:57

Skončí tvůrce stříbrného zázraku Lubor Blažek?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devět let, přesně od mistrovství světa juniorek po světový šampionát dospělých, rostl národní tým basketbalistek. Poté, co vybojoval stříbro na MS v Karlových Varech, ho čeká éra přebudovávání. Mladé pušky jako Elhotová a Šujanová už do něho zapadly a další talenty čekají, což je naděje, že přerod nebude tak bolestivý jako v minulosti. Otazník stále visí nad pokračováním trenéra Blažka.



Před začátkem přípravy na mistrovství světa bylo jeho podmínkou, že nebude nucený ke koncepční práci. „Na tu nebyl čas. Potřeboval jsem složit kádr tak, aby uspěl,“ říká trenér stříbrných basketbalistek Lubor Blažek.

Krátce po skončení šampionátu naopak o koncepci mluví. Vrchol stávajícího družstva může podle jeho názoru přijít na olympijských hrách za dva roky v Londýně, nejbližší větší akcí je příští rok ME v Polsku.

Český tým se stříbrnými medailemiFoto Barbora Reichová (Sport)


Zda tam ale bude stát na lavičce on, není jasné. Smlouva Blažkovi skončila a další by prý zvažoval, pokud by byl osloven. „Šanci můžou dostat mladší dravci,“ navrhuje. Vadí mu zákulisní spory, do kterých se nechce nechat zatahovat.



Že bude osloven, je pravděpodobné. „O obsazení místa trenéra ženské reprezentace rozhodne výkonný výbor ČBF po hodnocení akce. Ale z mého osobního pohledu není důvod nic měnit, když byl úspěšný,“ tvrdí místopředseda ČBF Jiří Zídek.

Otázku trenéra ženské reprezentace by měl výkonný výbor ČBF řešit na nejbližším jednání při hodnocení MS. Od něho se bude odvíjet i další budoucnost celého týmu, protože se dá čekat generační obměna. Ivana Večeřová končí, u dalších hráček se o tom nahlas diskutuje. Hlavně po zázračném stříbru se čeká, že opory budou těžko hledat motivaci k pokračování.

Prezident Václav Klaus gratuluje Kateřině Elhotové, Michaela Ferančíková a Ilona Burgrová líbají své medaile, přihlíží Edita ŠujanováFoto Barbora Reichová (Sport)


Mimořádně ožehavou otázkou bude budoucnost kapitánky Hany Horákové, kterou samy reprezentantky považují za nenahraditelnou. „Nikdo jiný si nezasloužil být MVP turnaje než ona,“ uznala i členka vítězného amerického týmu Diana Taurasiová. Horáková nepotvrdila, že se chystá končit s reprezentací, ale odpověděla, že neví. „V tuto chvíli to neřeším.“



Blažek naznačil, že pokud by zůstal ve své funkci, hledal by cestu, jak současný kádr udržet co nejvíc pohromadě. „Tady se mluví o konci různých hráček, ale ony jsou v tak bezvadné kondici, že by byla škoda o tom vůbec uvažovat. Plus jsou tady mladé. S tímhle týmem se dá výborně pracovat,“ nadhodil po skončení mistrovství světa.


Jsme ve finále! Hráčky na lavičce se radují z postupuFoto Barbora Reichová (Sport)

Do širšího výběru by počítal nejen s hráčkami, které se na mistrovství světa nedostaly, ale i s dalšími ligovými nadějemi. Stále na vrcholu sil jsou Eva Vítečková, Jana Veselá, Petra Kulichová nebo Ilona Burgrová.

Reakce hráček, u kterých se o odložení národního dresu spekuluje, nebyly včera známé.

ADEPTI REPREZENTACE
Kateřina Bartoňová (USK Praha)

Kateřina Sedláková (Valosun Brno)

Alena Hanušová (Frisco Brno)

Kateřina Zohnová (Gorzow)

Michaela Zrůstová (Valosun Brno)

Romana Hejdová
(Frisco Brno)

Nad zraněnou Janou Veselou se sklání Ilona Burgrová (zleva), Hana Horáková a Petra Kulichová
Nad zraněnou Janou Veselou se sklání Ilona Burgrová (zleva), Hana Horáková a Petra Kulichová







Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud