27. května 2022 • 08:12

Golden State slaví postup do finále NBA. Curry převzal cenu pro MVP série

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Golden State jsou po třech letech znovu ve finále NBA. Sérii proti Dallasu ukončili v pátém zápase domácím vítězstvím 120:110. Hvězdou duelu v San Franciscu byl s 32 body Klay Thompson, proměnil osm trojek z 16 pokusů. Ocenění pro nejužitečnějšího hráče série, které se ve finále konferencí uděluje prvním rokem, se stal Stephen Curry.



V bojích o titul se Warriors utkají s vítězem série mezi Miami a Bostonem, přičemž Celtics vedou 3:2 a dnes v noci mají možnost ji doma ukončit. V posledním finále v roce 2019 nestačili na rozjeté Toronto, celkem mají trofejí šest.

"Série proti oběma možným soupeřům nebude jednoduchá, hlavně Boston by nám mohl po útočné stránce dělat problémy. Myslím, že právě s ním budeme hrát," řekl křídelní hráč Draymond Green.

Proti Mavericks domácí v pátém utkání ani jednou neprohrávali, naopak v poločase vedli už o 17 bodů a celkem až o pětadvacet. Vedle toho, že v play off udrželi Dallas při střelbě jen na 45 procentech, opět vládli na doskoku, tentokrát 51:34, z toho 14:6 při útočných. Nasbírali také 36 asistencí, soupeř 22.

K šesté finálové účasti od roku 2015 pomohli i Andrew Wiggins 18 body a 10 doskoky, Draymond Green 17 body a devíti asistencemi či Jordan Poole 16 body. Curry zůstal na 15 bodech a devíti asistencích. Thompson proměnil během prvních čtyř duelů série dohromady sedm trojek, osm dalších stihl jen v pátém zápase. Trenér Warriors Steve Kerr od roku 2014 vedl tým ve 23 sériích play off a 21 dokázal vyhrát.

Warriors si zahrají šesté finále v posledních osmi letech, čehož dosáhli jako první klub od úspěšné éry Chicaga Bulls v letech 1991 až 1998. Bulls s Jordanem tehdy dosáhli na šest titulů, Warriors v čele s Currym, Thompsonem a Greenem budou usilovat o čtvrtý.

Curry coby MVP finálové série Západní konference obdržel trofej nově pojmenovanou po legendě Lakers Magicu Johnsonovi. "Jedinečné ocenění. Všichni víme, že to pro nás není primární cíl, i tak ale musíme takovou cenu pořádně oslavit,“ smál se Curry při přebírání.

Dallasu, jenž prožil nejúspěšnější sezonu od mistrovské v roce 2011, nepomohlo ani 28 bodů Luky Dončiče. Proměnil však jen 10 z 28 střel. Spencer Dinwiddie dal 26 bodů včetně pěti trojek a Dorian Finney-Smith 13, nikdo další z týmu Mavs se před deset nedostal.

"Osobně jsem hrál hrozně, ale na celý tým jsem jinak nesmírně hrdý. Nikdo nevěřil, že bychom mohli dojít tak daleko," řekl Dončič. Mavericks v sezoně, v níž vyvěsili ke stropu dres legendárního Dirka Nowitzkého, mimo jiné vyřadili první celek ligy Phoenix.

Finále Západní konference play off NBA - 5. zápas:

Golden State - Dallas 120:110, konečný stav série 4:1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud