Jiří Punčochář
23. listopadu 2011 • 04:00

Z pana Letce je letos pan Květák! Tarvis Williams je zpět

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Basketbalová Mattoni NBL má zpět velkou atrakci. S mohutným afro účesem do ní znovu vplul Tarvis Williams, jeden z nejlepších atletů, jací kdy domácí soutěž hráli. Muž, jenž dosáhne rukou až na horní hranu desky, má být nejen favoritem pro soutěž smečařů během Utkání hvězd, ale hlavně velkou posilou pro Děčín v jeho snaze postoupit do finále. Jeho dres oblékne již potřetí.



Je to ošklivé klišé, ale v tomto případě se hodí dokonce několikanásobně. Američan Tarvis Williams se v Mattoni NBL cítí jako ryba ve vodě. „Mám tuhle ligu rád. V Děčíně znám hodně lidí, jsou tu skvělí fanoušci. Bylo dobrým rozhodnutím vrátit se sem,“ pochvaluje si.

S hubeným tělem a velkýma očima, které kulí, když se žene za kořistí, navíc skutečně může připomínat dravou štiku. Terčem jeho nájezdů je koš a cestu k němu hledá z jakéhokoliv místa na hřišti. Basketbal v jeho podání připomíná spíš leteckou show.

„Je to skvělý hráč. Je hodně pohyblivý, umí skákat, blokovat, skóruje... Je dobře, že je Tarvis zpátky,“ říká o něm děčínský rozehrávač Levell Sanders.

Společně už dokázali mnohé, bronzové medaile si na krk věšeli v Děčíně a v Pardubicích, celkem v lize bok po boku hráli ve třech týmech a nevyšla jim pouze krátká anabáze v Novém Jičíně.

Sanders jako přesně naprogramovaný počítač, Williams coby cíl jeho přihrávek, tak to mají zažité. Když Děčínu letos vypadl ze sestavy Miroslav Soukup, bylo logické, že klub sáhl po starém známém Williamsovi.

Přišel bez kondice a zatím se do tempa teprve dostává, za čtyři zápasy nastřílel celkem 22 bodů. Základní část je ale teprve v polovině. Dostat se zpět do formy by neměl být pro 33letého pivotmana (206 cm, 91 kg) problém.

Tarvis Williams v Matonni NBL

Děčín (2004/05)

Mlékárna Kunín (2006/07)

Pardubice (2007/08)

Děčín (2009 a 2011/12)

Letošní statistika

Zápasy: 4

Body: 22

Doskoky: 16

Bloky: 1

Jaké jsou jeho možnosti? Na univerzitě byl teprve druhým hráčem v historii NCAA, který vyhrál pořadí blokařů ve dvou sezonách, v Číně se učil profesionální basketbal po boku obra Jao Minga.

„Bylo jasné, že bude hvězdou v NBA. Na svoji výšku uměl výborně střílet a byl jediným hráčem, jehož střela nešla blokovat. Obdivoval jsem jeho hák, střelu přes hlavu. On byl tím důvodem, proč jsem v Číně působil,“ vzpomínal dřív.

Vzorem v kariéře mu ale byl daleko nejslavnější z letců,  legendární Michael Jordan. V Česku dostal Williams přezdívku Pan Letec.

Přestože ještě nemá odpovídající čísla ve statistikách, jeho příchod nešlo přehlédnout. Už proto, že Williams si na hlavě nechal narůst podobný květák, jaký v NBA proslavil Ben Wallace. Ať už z legrace vysvětloval, že v Děčíně je taková zima, že musí mít pořádnou hřívu, nebo si pokoušel opticky přidat pár centimetrů, okamžitě si ho všichni všimli.

„Chtěl jsem se v létě nechat ostříhat, ale nakonec jsem to neudělal. Potřebovalo to nějakou změnu. Nechal jsem vlasy růst,“ vysvětluje Williams.

Děčín by s ním měl být nejnebezpečnějším týmem, co se týká úderů ze vzduchu. V jeho dresu už řádí Tomáš Pomikálek, nejlepší smečař minulého Utkání hvězd.

Williams se ho jistě pokusí napodobit. Jeho otočka a smeč kralovaly výběrové soutěži v roce 2005. „Jestli se do něčeho zapojím, tak to bude opět smečování. Myslím, že umím ukázat zajímavé kousky, a až přijde čas, tak si připravím to nejlepší, co dovedu,“ plánuje.

Zatím myslí vedle kondice především na co nejlepší pozici Děčína pro základní část. „Máme velké šance dostat se daleko. Nymburk samozřejmě opět dominuje soutěži, ale mám pocit, že není tak silný, jak byl dříve,“ tvrdí odvážně.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud