Ivo Pospíšil
5. září 2013 • 10:30

Kouč Slovinců Maljkovič: Češi mají nejlepší run and gun tým v Evropě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘIMO ZE SLOVINSKA – Spadl jim pořádný kámen ze srdce. Měla to být klidná výhra na úvod ME, avšak čeští basketbalisté svým slovinským soupeřům před jejich fanoušky pořádně zatopili. A nechybělo mnoho, aby dotáhli absolutní senzaci až do konce – 2 body do prodloužení, 3 k vítězství. Jenže nepřišly a Slovinci po výsledku 62:60 slavili. „Byl to pro nás těžký zápas,“ uznal však kouč Božidar Maljkovič.



Čekali těžký úvod, ale že jim to čeští basketbalisté ztíží až takhle…to Slovinci nepočítali.

Ač favorit a hnaný takřka pětitisícovým davem v hledišti, utekli během zápasu maximálně do devítibodového vedení a poté co v závěru neproměňovali pod tlakem jeden trestný hod za druhým, museli si jen tiše přát, aby je Češi nepotrestali.

I když tomu byl blízko třeba při závěrečných pokusech Jiřího Welsche, Tomáše Satoranského, či závěrečného nájezdu Luboše Bartoně, nakonec se tak nestalo.

„Věděli jsme, že nepůjde o lehký zápas, Češi mají možná nejlepší run and gun tým v Evropě. Spolu se Španělskem a Francií,“ uznal poté před novináři i kouč Božidar Maljkovič.

Termín „run and gun“ označuje důrazný styl basketbalu, který se vyznačuje především rychlým přechodem do útoku a okamžitým zakončením.

A třeba Janu Veselému či Tomáši Satoranskému hra na rychlé brejky vysloveně sedí.

„Satoranský má za sebou dobrou sezonu v Seville, Jelínek je hráčem Laboralu a Luboš Bartoň také vystřídal řadu evropských týmů. Pro nás to tak byl na úvod turnaje těžký zápas,“ řekl Maljkovič.

„Měli jsme spoustu příležitostí, jak zvýšit nás náskok, ale nevyužili jsme toho a Češi se vždy dokázali vrátit zpět. Museli jsme tak bojovat do posledních vteřin,“ přidal se následně i autor devíti bodů Bostjan Nachbar.

„Nebylo to pěkné, nehráli jsme dobře, ale pořád máme první výhru a to je to nejdůležitější,“ dodal však s úlevou. Ta byla patrná u všech Slovinců v hale.

Domácí celek teď čeká ve čtvrtek večer favorizované Španělsko, zatímco Češi budou o pár hodin dříve (17.45) bojovat o zachování naděje na postup ze základní skupiny s Polskem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud