25. listopadu 2014 • 16:25

„Fanoušci“ nebo zvěř? Jednoho v Istanbulu ubodali, dalším vyhrožují

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechny zápasy basketbalové Euroligy a Eurocupu budou tento týden začínat minutou ticha na počest srbského fanouška Marko Ivkoviče, ubodaného minulý pátek v Istanbulu před euroligovým utkáním domácího Galatasaraye proti CZ Bělehrad. Smrt odsuzují fanoušci v několika zemích Evropy, z toho si však turečtí barbaři hlavu nedělají. Na transparentech už vyhrožují i Partizanu, CSKA Moskva a Olympiakosu Pireus.



Velká tragédie, která minulý týden zasáhla basketbalovou Euroligu v podobě ubodání 25letého fanouška CZ Bělehrad, má neskutečné pokračování.

„Kdo bude další?“ tážou se na transparentu dva muži, hlásící se ke Galatasarayi. A hned přinášejí varianty: položku Delije (CZ Bělehrad) mají odškrtnutou jako splněnou, další na výběr jsou Gate 7 (Olympiacos), Grobari (Partizan) a CSKA.

Transparenty na uctění Ivkovičovy památky se o víkendu objevily na mnoha stadionech v Srbsku, ale nejen tam. Nápisy byly k vidění v černohorské Podgorici, dokonce i v Rusku.

Fanoušci britského Leedsu komentovali událost připomenutím na ubodání dvou jejich kamarádů v roce 2000 před fotbalovým zápasem v Istanbulu – oba tehdy přišli o život přímo na hlavním náměstí Taksim. Na některých stadionech, třeba na Partizanu Bělehrad, hořely vlajky Galatasaraye.

Odmitli minutu ticha

Není to však jediná odezva na smrt mladého Srba. Další jsou skoro až nepochopitelná. Řecký basketbalový klub PAOK odmítl ctít minutu ticha před zápasem na Olympiakosu, což mu schválilo i vedení tamní ligy.

Důvod? PAOK se údajně o plánu na minutu ticha dozvěděl moc pozdě a nemohl vyhodnotit situaci, která podle jeho zástupců mohla vést i k dalším nepokojům. PAOK dokonce pohrozil, že pokud by minuta ticha měla nastat, opustí jeho hráči plochu a zápas se neodehraje.

Neoficiální verze mluví o tom, že klub pietní akt odmítl poté, co se radil s tvrdým jádrem vlastních fanoušků. A ti se údajně měli postavit proti…

Násilí před pátečním zápasem v Istanbulu vzplálo poté, co na zhruba 250 srbských fanoušků nevyšly vstupenky a policie je odmítla vpustit do haly. Do potyček se zapojili i domácí násilníci, vyzbrojení noži. A na to Srbové nebyli připraveni…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud