3. března 2015 • 23:13

Basketbalistky USK mají po výhře v Salamance na dosah postup

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály v úvodním čtvrtfinále Evropské ligy na hřišti Salamancy 50:48 a mají na dosah historický postup do Final Four, což se z českých klubů povedlo jen IMOSu Brno. Účast mezi nejlepšími čtyřmi celky soutěže mohou potvrdit už v pátek doma na Královce od 18:00, druhou šanci budou případně mít za týden znovu v Salamance.



V dalších čtvrtfinálových duelech si dnes postup přiblížily domácími výhrami Jekatěrinburg, Kursk a Fenerbahce Istanbul.

Pražanky nastoupily bez elitní střelkyně Evy Vítečkové a od začátku se potýkaly s důslednou obranou Salamancy, která patří k nejlepším v soutěži. První koš tak daly až po třech minutách. I domácí hráčky se ale v útoku trápily, a tak se hrál defenzivně laděný zápas, ve kterém mohl každý bod hrát důležitou roli.

Ve druhé části řídily Danielle Robinsonová se Sonjou Petrovičovou šňůru 9:0, po které USK vedl už o osm bodů. Jenže soupeř, hnaný bouřlivým publikem, zabral, na přelomu druhé a třetí čtvrtiny předvedl šňůru 11:0 a ujal se vedení.

Vysokoškolačky se těžko prosazovaly, navíc se rozehrála domácí americká opora Eshaya Murphyová. Ta si však v průběhu třetí části zranila koleno a musela odstoupit. Salamanca bez své hvězdy chvíli nevěděla co hrát a české mistryně to především zásluhou Jany Veselé využily a získaly vedení zpět na svou stranu.

Jenže v posledních vteřinách třetí čtvrtiny neuhlídaly Martu Xargayovou, která znovu nastartovala Salamancu. USK však podržela pivotka Kia Vaughnová, která dobrou prací pod košem znovu získala vedení zpět. Ani to české mistryně neudržely a do koncovky se šlo za vyrovnaného stavu 48:48.

O vítězný koš se nakonec postarala 44 vteřin před koncem Veselá, která navíc hned vzápětí získala míč a dobrou obranou pomohla výhru udržet. Měla tak na výhře klíčový podíl podobně jako zkušená rozehrávačka Laia Palauová, autorka 10 bodů a 10 doskoků. Obě přitom měly těžkou roli, jelikož jako bývalé hráčky hlavního rivala Salamancy Valencie se musely vyrovnat s nevraživou atmosférou v hale.

Čtvrtfinále play off Evropské ligy basketbalistek - 1. zápas:

Salamanca - ZVVZ USK Praha 48:50 (9:13, 26:25, 37:36)

Nejvíce bodů: Xargayová 11, A. Robinsonová 10, Murphyová 9 - Vaughnová 11, Palauová 10, D. Robinsonová 8. Fauly: 12:15. Trestné hody: 7/4 - 10/7. Trojky: 2:1. Doskoky: 39:41.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud