11. června 2015 • 18:45

Mizerný start! Češky na úvod ME jasně padly s Černou Horou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českým basketbalistkám vůbec nevyšel vstup do mistrovství Evropy v Maďarsku. V důležitém úvodním zápase s Černou Horou padly 52:71 a o postup do osmifinálové skupiny tak budou muset ještě zabojovat.



Češky se v prvním poločase dlouho držely nadostřel, jenže se jim vůbec nedařila střelba z dálky a pod košem vládla naturalizovaná Američanka Angelica Robinsonová s 13 doskoky a 13 body. V českém týmu byla nejlepší střelkyní Michaela Stejskalová s 16 body. 

Dalšími soupeřkami budou pro český tým Ukrajina, domácí Rumunsko a Francie. Svěřenkyně Lubora Blažka daly vzpomenout na nevydařený vstup do šampionátu před dvěma roky, kdy jasně prohrály s Běloruskem, později však vybojovaly šesté místo.

"Něco podobného se teď může také povést. Hráli jsme v přípravě vydařené zápasy s Tureckem a Běloruskem. Dnes se bohužel hodně projevila nervozita. Nemohu tým kárat, protože bojoval, ale soupeř byl prostě lepší," řekl trenér Lubor Blažek.

"Pro mě jsou Francie, Španělsko, Srbsko a Černá Hora nyní top Evropy. My prožíváme období obměny. Věřím ale, že ještě do turnaje promluvíme. Byla by škoda z prvního utkání dělat tragédii, protože jsme schopni odehrát i dobrá utkání," dodal.

V českém týmu už nastoupila Kateřina Elhotová, která však teprve v den zápasu dobrala antibiotika kvůli angíně. A na jejím výkonu byla nemoc stále patrná.

Černohorky měly v úvodu lehce navrch, pak však přišla do hry rozehrávačka Kateřina Bartoňová, která dobře bránila mozek soupeřovy hry Jelenu Škerovičovou, a povedlo se otočit na 13:11. Jenže Černohorky potvrzovaly velkou sílu v útoku umocněnou americkou pivotkou Angelicou Robinsonovou, naopak Češky za sedm minut daly jediný bod z trestného hodu a rázem prohrávaly o 14 bodů.

Trápící se českou ofenzivu oživil příchod Michaely Stejskalové, které se dařily nájezdy. Společně s Alenou Hanušovou se postaraly o snížení na poločasový rozdíl sedmi bodů.

Češky se snažily manko dohnat, ale vůbec jim nešla střelba z dálky, z níž netrefovaly ani otevřené střely. "Když se podíváte, z jakých pozic nedáme, tak je to věc nervozity a nezkušenosti. To žádná taktika nedožene. My bojovali, ale se střelbou 29 procent proti takovému soupeři nemáte šanci. Není to tragédie, je třeba si přiznat s hlavou vzhůru momentální situaci," konstatoval Blažek.

Navíc se do problémů s fauly dostaly obě nejvyšší české hráčky Jana Veselá a Ilona Burgrová. V dresu Černé Hory se rozehrála k velmi dobrému výkonu klíčová hráčka Jelena Dubljevičová, soupeřky znovu odskočily na dvouciferný rozdíl a český tým už na to neměl odpověď.

"Výsledek o 20 bodů je hodně, měly jsme na to to alespoň stáhnout, ale nic nám nevycházelo. Když jsme se chytly košem, tak ony hned odpověděly," mrzelo Stejskalovou, která byla s 16 body nejlepší střelkyní českého týmu.

"Kdyby nám něco padlo, tak by to bylo o něčem jiném, ale nám tam skoro nic nepadlo. Až v závěru dala Míša pár trojek. Je to první zápas, moc se to nepovedlo, ale snad to bude už jen lepší," řekla nejzkušenější hráčka týmu Jana Veselá. "Hlavně se musí zvednout hlavy a bojovat dál," dodala.

Žirková dovedla Slovenky k výhře

Slovenským basketbalistkám vyšel vstup do mistrovství Evropy, když otočily duel se Švédskem a zásluhou 26 bodů bývalé brněnské opory Zuzany Žirkové vyhrály 72:69. Udělaly tak rázný krok za postupem ze skupiny D. Ve skupině C se dařilo hráčce ZVVZ USK Praha Sonje Petrovičové, která 19 body pomohla Srbsku k výhře 76:60 nad Lotyšskem.

Slovenky v poločase prohrávaly se Švédskem 30:40, pak však začala úřadovat zkušená veteránka Žirková, která dala ve druhé půli 20 bodů. Ještě dvě a půl minuty před koncem Švédky těsně vedly, pak však daly Slovenky pět bodů v řadě, ujaly se vedení a to už zásluhou trestných hodů nepustily.

Španělky vykročily za obhajobou titulu výhrou 72:58 nad Litvou. Na turnaji se musí obejít bez své největší hvězdou Sancho Lyttleové, která šampionát vynechala kvůli WNBA, ale skvěle ji zastoupila teprve dvacetiletá pivotka Astou Ndourová. Ta potvrdila pověst velkého talentu a blýskla se 22 body a 12 doskoky. Rozehrávačka USK Praha Laia Palauová přidala pět bodů.

V druhém utkání české skupiny A si jeden z favoritů na titul Francie podle očekávání poradila s Ukrajinou, která však zejména zásluhou své hvězdy Aliny Iagupovové do poločasu držela krok a po 20 minutách prohrávala jen o dva body. Pak však Francouzsky zabraly a zásluhou 18 bodů a 15 doskoků Sandrine Grudaové vyhrály jasně 79:55.

Mistrovství Evropy v basketbalu žen v Rumunsku a Maďarsku:
Skupina A:
ČR - Černá Hora 52:71 (14:20, 27:34, 38:51)
Nejvíce bodů:
Stejskalová 16, Hanušová 11, Veselá 6 - Robinsonová 13, Škerovičová, Dubljevičová, Perovanovičová po 11. Fauly: 27:20. Trestné hody: 18/13 - 27/15. Trojky: 3:2. Doskoky: 35:45.

Francie - Ukrajina 79:55 (35:33)
Nejvíce bodů:
Grudaová 18, Salagnacová 15, Yacoubouová 10 - Iagupovová 19, Chomenčuková 8, Dubrovinová 7. 

Skupina B (Oradea):
Turecko - Polsko 57:54 (26:33),

Bělorusko - Itálie 85:76 po prodl. (73:73, 33:32)

Skupina C (Szombathely):
Srbsko - Lotyšsko 76:60 (39:37),

Rusko - Chorvatsko 83:62 (42:32).

Skupina D (Šoproň):
Slovensko - Švédsko 72:69 (30:40),

Španělsko - Litva 72:58 (28:15).

Romana Hejdová se stala vítězkou.
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud