Ivo Pospíšil
13. září 2015 • 04:20

Dějiště českého duelu snů? Fotbalový kolos, kde nevidíte na koš

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LILLE | ONLINE OD 12:00 | Zpívala tu Rihanna, Depeche Mode a švýcarští tenisté zde vloni urvali první Davis Cup. Odteď má ale jinak fotbalová aréna Stade Pierre-Mauroy v Lille trhat basketbalové rekordy, kdy v závěrečné fázi ME může každý zápas hostit až 27 tisíc diváků! Některým hráčům obrovská prostora bere dech, jiní ale neskrývají rozpaky. „Plno bude jen na Francii, jinak je to zbytečně velké,“ míní Jiří Welsch před osmifinále proti Chorvatsku, ve kterém se Češi mohou přiblížit snu o účasti v olympijské kvalifikaci.



Stoupněte si zde do horní tribuny a balon v rukou basketbalistů dostane velikost takřka špendlíkové hlavičky. Ale může odpálit show, při níž by řev diváků trhal ušní bubínky i stávající rekordy. „Něco takového jsem v Evropě ještě neviděl,“ uznal například Patrik Auda.

I on bude dnes s českými basketbalisty v tomto prostředí hrát. Na jinak fotbalovém stadionu Lille, který organizátoři rozdělili na půl (běžně pojme 50 186 diváků), jednu část zatáhli závěsy a z té druhé udělali basketbalovou arénu, na jejíž tribuny se vměstná až 27 000 fanoušků!

„Bude to unikátní zkušenost zahrát si na takovém stadionu. Myslím, že kromě univerzitních hráčů nikdo na tak obrovském stadionu nehrál. Největší návštěvu jsem zažil v Bělehradě, kdy jsme hráli proti CZ Bělehrad a tam bylo asi dvacet tisíc. Ta atmosféra je hned znát, hráče to vybičovává ještě k lepším výkonům,“ tvrdí rozehrávač Tomáš Satoranský.

Evropský klubový rekord návštěvnosti třeba drží loňský eurocupový duel Crvene Zvezdy Bělehrad s Budivelnikem Kyjev – 24 232 diváků, tady ale už na osmifinále domácí Francie dorazil plný počet 27 tisíc fanoušků. Však má k tomu i potřebné zázemí. Jen v okolí najdete metro nebo sedm tisíc parkovacích míst, náklady na výstavbu dosáhly 282 milionů eur (cca 7,64 miliardy korun).

Basketbalový kolos v Lille: Zůstanou rekordy nebo rozpaky?
Video se připravuje ...

Zpívala tu mimo jiné Rihanna, Depeche Mode, Švýcarsko zde vloni vyhrálo Davis Cup a příští rok bude aréna rovněž hostit ME ve fotbale. Jen pro úplnost na takový stadion by se klidně vešlo jedenáct basketbalových hřišť.

„Co vím, tak v Americe hraje basketbalový tým Syracuse v aréně pro americký fotbal, tedy pro 30 tisíc lidí. Na basketbal sice nechodí tolik lidí jako na fotbal, ale i tak na některé zápasy tam nebo v Lousville bývá kolem 25 tisíc lidí,“ vyprávěl Auda.

Na Čechy plno nebude

A i když je to pozlátko lákavé a na včerejší duely Španělska s Polskem nebo Francie s Tureckem bylo plno, sám tuší, že na Čechy, začínající dnes od 12.00, takový kotel nebude. Včera na zápas Lotyšska se Slovinskem přišlo ve stejný čas zhruba pět tisíc lidí...

„Samozřejmě, aréna je to krásná, ale je to fotbalový stadion. Podle mě to není hala stvořená pro hraní basketbalu. Je to zbytečně velké a mimo zápasů Francie se bude kapacita asi těžko zaplňovat. Radši bych viděl, kdyby turnaj vrcholil v jiné hale, která je pro basket stvořená,“ přiznal třeba také Jiří Welsch a doplnil, že nedostatky viděl nejen v návštěvnosti.

Vlastně neviděl. „Už v pátek při tréninku jsme si mohli vyzkoušet, že jak je tam vytvořena umělá tribuna, tak světla, které jsou nad nimi, jsou nepříjemně pro střelbu z jedné strany. Z té protější poloviny hřiště. Člověk se dívá na koš a přitom kouká do světel,“ dodal kapitán českého týmu.

Na to tak může být jen jediný lék. Případná euforie v této aréně po možné výhře nad Chorvatskem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud