2. května 2018 • 18:42

OSM! Basketbalistky USK mají další titul, na Žabiny jim chybí už jen dva

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály třetí finále ŽBL na domácí palubovce nad KP Brno 80:50 a slaví osmý titul v řadě. Celkově ovládly českou nejvyšší soutěž podvanácté a už jen dvě prvenství jim schází k vyrovnání rekordu brněnských Žabin. KP Brno druhým místem vyrovnalo své maximum z ročníku 1993/94.



Čtvrtfinalistky Evropské ligy potvrdily suverenitu na domácí scéně, kde drží šňůru 144 výher od dubna 2013. Všechny zápasy v sezoně vyhrály minimálně o 16 bodů.

"Přiznávám, že na začátku sezony jsme si nemyslely, že přejdeme celou sezonu bez prohry. Ale stalo se. Máme další titul, neprohrály jsme. To se neomrzí," řekla trenérka USK Natália Hejková, která přidala do sbírky už 21. titul.

Nejužitečnější hráčkou finále byla zvolena španělská reprezentační rozehrávačka Marta Xargayová, která spolu s kapitánkou Kateřinou Elhotovou byla hlavní tahounkou USK. Elhotová získala už devátý titul.

"Za cenu MVP jsem moc ráda, není jen tak vyhrát podobné ocenění, když mám v týmu spoustu tak skvělých hráček," prohlásila Xargayová. "Bylo to v našich dvou osobnostech, a to jsou Kateřina Elhotová a Marta Xargayová, které ten tým tahaly a svým přístupem mu nedaly odpočinout," konstatovala Hejková.

Zatímco v prvních dvou finálových zápasech se Pražanky rozjížděly pomalu, tentokrát dávaly od začátku najevo, že si jdou pro titul. V prvních šesti minutách nedovolily Brnu ani bod a získaly vedení 15:0.

"Brno nás v prvních dvou zápasech dost potrápilo hlavně na začátku utkání, takže jsme chtěly do třetího duelu vstoupit lépe než do předchozích zápasů. To se podařilo, daly jsme prvních patnáct bodů a v tu chvíli bylo prakticky rozhodnuto. Oceňuji Brno za to, že zápas nevzdalo a bojovalo až do konce. Vyhrálo i pohár a je zaslouženě na druhém místě," řekla Xargayová, která odehrála v dresu USK poslední duel.

Brňanky se pokusila nabudit bývalá opora USK a reprezentantka Ilona Burgrová hrající poslední zápas v kariéře, ale rozjeté domácí hráčky už se nepovedlo zastavit. Zvláště když se rozstřílela pivotka Amanda Zahuiová, která nakonec nasbírala 24 bodů.

Domácí basketbalistky si pak udržovaly náskok kolem 30 bodů, i když oba týmy v poslední čtvrtině daly prostor spíše mladým hráčkám a šetřily opory. Výsledkem byla nejvyšší výhra USK v sérii, předchozí duely vyhrály Pražanky o 18 a 27 bodů.

"Už se mi nepovedlo hráčky dostatečně motivovat. Bylo to asi naše maximum, USK prokázal kvalitu kádru a my se musíme spokojit s dílčími úspěchy jako vyhrané první čtvrtiny v prvních dvou zápasech," řekl trenér Brna David Zdeněk. "Je to ohromně cenná medaile, i když nezastírám, že je to zvláštní pocit prohrát poslední zápas a radovat se. Proto jsem si víc užil triumf v poháru a semifinálovou výhru nad Nymburkem. Ale tohle je velký úspěch," dodal.

Finále play off basketbalové ligy žen - 3. zápas:
USK Praha - KP Brno 80:50 (25:8, 45:26, 64:39)
Nejvíce bodů:
Zahuiová 24, Režanová 12, Hanušová 11 - Šujanová 15, Burgrová 11, Ursuová 9. Konečný stav série: 3:0.

Konečné pořadí ŽBL:
1. USK Praha,
2. KP Brno,
3. Nymburk,
4. Hradec Králové,
5. Slavia Praha,
6. Žabiny Brno,
7. Slovanka MB,
8. Karlovy Vary,
9. Trutnov,
10. Strakonice,
11. SBŠ Ostrava,
12. Technic Brno.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud