Ivo Pospíšil
1. června 2018 • 11:50

Na co myslel? Cleveland obrala ve finále o senzaci obří chyba Smithe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měli jejich skalp na dosah. Nečekaný skalp. Jenže co ten jejich spoluhráč provedl? Tak blízko byli basketbalisté Clevelandu Cavaliers, aby překvapili v prvním finále NBA a urvali díky 51 bodům LeBrona Jamese vítězství na hřišti Golden State Warriors… jenže padli v prodloužení (114:124), jež ani nemuselo přijít. Na vině bylo zatmění J.R. Smithe, který v závěru zazdil možné rozhodnutí.



Šlo o klíčový moment prvního finále NBA, který se všichni snaží pochopit, ale nikomu to tak ani moc nejde. Na jednu stranu to totiž bylo nepochopitelné.

Co se stalo? V duelu Golden State Warriors a Clevelandu Cavaliers, zbývalo 4,5 vteřiny do konce, když se k trestným hodům postavil za stavu 106:107 George Hill. První trefil. Vyrovnal. Druhý ne. Míč však parádně doskočil J. R. Smith a stačilo k vítězství málo.

Vystřelit. Nebo nahrát úplně volnému LeBronu Jamesovi, který měl v nohách další parádní zápas. Jenže Smith udělal nepochopitelné. Odběhl zpět, čas utíkal a až teprve na pokyn Jamese nahrál jinému spoluhráči, který už tísněný v hektické chvíli netrefil.

Konec základní hrací doby. Remíza. Prodloužení. A LeBron James se na něj jen obořil. „Nikdo to nechápe. Vůbec nevím, na co myslel,“ přiznal později.

VIDEO: Podívejte se na závěr základní hrací doby

Komentátoři zápasu se pak už jen předháněli. Strašná chyba. Bláznovství. Idiocie. Divili se však i ostatní. „Byl jsem hlavně zklamaný, že jsme ten míč nedoskočili. Měli jsme ale štěstí. Mohl vystřelit, ale vydribloval s tím ven,“ řekl trenér Golden State Steve Kerr.

„Myslel jsem, že hledá LeBrona, protože ten tam byl. Pokud by chtěl najet na koš, myslím, že bych měl šanci ho zastavit,“ prohlásil Kevin Durant.

„Taky jsem myslel, že hledá LeBrona. Já bych ho na jeho místě taky hledal,“ doplnil Draymond Green.

„Podle mě si myslel, že je konec. Že o bod vedeme,“ domníval se zase trenér Clevelandu Tyronn Lue.

To Smith popíral: „Kdybych si myslel, že vedeme, šel bych do toho jinak a nechal se faulovat. Snažil jsem se vyvést míč ven a připravit střelu. Věděl jsem, že je stav nerozhodný, myslel jsem, že si vezmeme ještě time out.“

Jenže se mýlil. Hrozivě. A místo možnosti jak duel rozhodnout přišlo prodloužení, které už Cleveland nezvládl. Prohrál 114:124. První vítězství v sérii získal Golden State.

„Mohli jste to vidět v jejich tvářích. I v LeBronově. Jakmile šli do prodloužení, byli vyřízení,“ všiml si třeba bývalý hráč Paul Pierce.

Pryč byla velká šance překvapit. K ničemu bylo i 51 bodů LeBrona Jamese. Zbyl jen smutek. A nepochopení. „Musíme však jít dál. Tenhle zápas je u konce. Měli jsme šanci, ale nevyužili ji. Nebudu to však svádět na JR ani na žádného jiného spoluhráče,“ dodal rytířsky James.

Druhé finále je v plánu v noci na pondělí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud