Ivo Pospíšil
10. září 2020 • 15:59

Liga basketbalistů si dala deadline na dohrání. Ve hře i bublina, co testy?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestiměsíční čekání je u konce. A i přes nejasnou budoucnost s koronavirem se vrací zpět! „Snad to i dohrajeme,“ uvedl předseda ALK Tomáš Kotrč k zítra startujícímu novému ročníku basketbalové Kooperativa NBL. Zaskočí někdo Nymburk? Jak silné bude Brno s novými majiteli? Tribuny jsou zatím otevřené po oddělených sektorech pro 500 diváků a do akce vstupuje i kamerový systém dohlížející na sporné situace.



Když v květnu vedení Kooperativa NBL předčasně ukončilo kvůli pandemii koronaviru svou nejvyšší soutěž, oni na to doplatili nejvíc. Nymburk, do té doby neporažený tým útočící na 17. titul v řadě, zůstal nezvykle bez trofeje. Vyhlášeno bylo jen celkové pořadí, ale bez mistra.

„Bylo to divné. Snad to tedy letos dohrajeme a zvítězíme,“ přál si proto Petr Šafarčík.

Odešli jim Jaromír Bohačík, Pavel Pumprla, Martin Peterka i dvojice Američanů Zach Hankins či Deishuan Booker. Přesto budou opět nejsilnější. Postaví se jim někdo vážně do cesty? Pardubice, Svitavy, Opava, Děčín, Olomoucko či Brno, které též s novými izraelskými majiteli posílilo?

Nebo bude zase jejich největší hrozbou neviditelný COVID-19?

„Klíčové je, že jsme se kolektivně domluvili o tom, že se vždy promptně sejdeme a zareagujeme na nově vzniklou situaci,“ ujistil předseda ALK Tomáš Kotrč.

V případě nouze může přijít i bublina

„Máme v sezoně tři základní body. Jedním je odehraná základní část, což je meta, kterou chceme odehrát, ať se děje, co se děje. Pak je nadstavbová část A1 a A2, což je také pomyslný konec, kde se dá určit konečné pořadí. A pak play off, které se dá v případě potřeby zkrátit ze čtyř vítězných utkání na tři, na dvě, nebo na formát nějakého závěrečného turnaje,“ objasnil plány Kotrč.

Jinak řečeno, do úvahy může padat i zavedení tzv. bubliny, jako je nyní v zámořské NBA. 

„Pokud by nastala krizová situace, že bude nutno přerušovat soutěž, tak si vzhledem k reprezentaci a účasti na OH kvalifikaci kluby stanovily deadline pro ukončení 22. května 2021. Pro pořadí klubů se bude vycházet z ukončené části, která právě bude,“ vzkázal ředitel soutěží Zdeněk Ringsmuth.

29. ročník Kooperativa NBL začíná pátečním duelem Brna s Kolínem a o víkendu se spustí naplno. Bude sice omezená stávajícími opatřeními, přesto s povolenou kvótou 500 diváků na oddělený sektor se samostatným vstupem. Všichni návštěvníci ligových hal budou povinně muset mít na obličeji roušku a u vstupu si ošetřit ruce dezinfekcí.

Zakázán pak bude rovněž kontakt fanoušků s hráči, což například znamená nemožnost plácání si dlaněmi po zápase. Soupis pravidel bude též na internetových stránkách každého klubu. 

„Všechny kluby nyní úzce spolupracují s příslušnými hygienickými stanicemi, a pokud by se někdo z týmu, potažmo z klubu COVIDem nakazil, ostatní týmy budou muset v takovém případě otestovat celý klub. Jinak jsme ale preventivní testování před zápasy nenařizovali,“ doplnil šéf klubové asociace s tím, že o případné karanténě pro celý klub může rozhodnout pouze hygienická stanice.

Novinkou nakonec bude hraní s druhy míčů, jaké byly k dispozici na MS 2019 a též zavedení videa, které bude přezkoumávat řadu složitých okamžiků jako těsnou střelbu za dva či tři body, druh faulu, uplynutí limitu 24 vteřin, střelu v čase a jiné. Celý systém IRS (Instant replay system) s pěti kamerami v každé hale přišel na částku přesahující 7 milionů korun.

„Jde hlavně o transparentnost hry. Bude to zajímavé i pro diváky u televize a věřím, že to přinese nebo uklidní emoce. Navíc tento systém bude k dispozici v každém zápase, nejen v některých jako třeba v jiných sportech,“dodal Kotrč.

Najde tedy vylepšený letošní ročník zase nového mistra?

PROGRAM 1. KOLA KOOPERATIVA NBL

Pátek: Brno – Kolín (18.00)

Sobota: Svitavy – Nymburk (17.00)
            Ostrava – Královští sokoli (17.30)
            USK Praha – Pardubice (17.30)
            Olomoucko – Děčín (18.00)

Neděle: Ústí nad Labem – Opava (18.00)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud