18. června 2008 • 08:59

Naváže Boston na slavnou historii?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco od konce 50. do poloviny 80. let 20.století vyhrávali basketbalisté Bostonu Celtics jeden titul za druhým, v posledních dvou dekádách naopak nedařilo.



Ještě v loňské sezoně patřili Celtics k nejslabším týmům celé soutěže, letos se však výrazně zlepšili a po dvaadvacetiletém půstu získali svůj sedmnáctý triumf.

Boston tak posílil svou pozici historicky nejúspěšnějšího celku NBA.
Svěřenci trenéra Doca Riverse vyhráli s bilancí 66 vítězství a 16 proher i letošní základní část soutěže.

V play off postupně zdolali Atlantu (4:3), Cleveland (4:3), Detroit (4:2) a ve finále i odvěkého rivala Los Angeles Lakers (4:2). Největší hvězdou Celtics byl Kevin Garnett, zdatně mu sekundovali Paul Pierce a Ray Allen.


Boston byl v roce 1946 jedním ze zakládajících týmů NBA, svůj první titul vybojoval o 11 let později. Velkou zásluhu na tom měl legendární kouč Red Auerbach, jenž z Celtics vybudoval takřka neporazitelnou dynastii.

Tým v čele s pivotem Billem Russelem vyhrál NBA osmkrát za sebou, což je dosud nejdelší série v některé z profesionálních zámořských lig.

V roce 1966 se Auerbach posunul na místo generálního manažera a jeho roli převzal Russell. Ten z pozice hrajícího trenéra dovedl Celtics po dvouleté odmlce k dalším dvěma titulům.

Po jedenáctém primátu během 13 let prošel Boston generační obměnou, po odchodu Russella se stal hlavní hvězdou John Havlicek, jenž se výrazně podílel na triumfech z let 1974 a 1976.

Další slavné období klubu je spjato se jménem Larryho Birda, který se stal největší zbraní Celtics v návratu mezi špičku NBA. Až na úplný vrchol dosáhl Boston v čele s Birdem, Robertem Parishem či Kevinem McHalem v letech 1981, 1984 a naposledy v roce 1986.

Bostonský ústup ze slávy předznamenala v roce 1986 smrt nadějného Lena Biase, jenž zemřel na předávkování kokainem jen dva dny poté, co si ho Celtics vybrali v draftu.

Další tragédie potkala klub o sedm let později, kdy na následky srdečního záchvatu zemřela krátce po tréninku opora zelenobílých Reggie Lewis.

V roce 1995 se tým přestěhoval z legendární Boston Garden do Banknorth Garden. V ní se Celtics dlouho příliš nedařilo, play off se v ní až do letoška hrálo pouze čtyřikrát. Po letošním triumfu se ale zdá, že i v novém působišti se Bostonským blýská na lepší časy.

Články odjinud


Články odjinud