29. října 2008 • 19:20

Basketbalistky Brna si s CSKA poradily

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno porazily ve třetím kole Evropské ligy ve skupině B po výborném výkonu favorizovaný ruský tým CSKA Moskva 70:65, který poprvé v letošní soutěži klopýtl.



České mistryně měly po celý zápas hru pod kontrolou a až na malé výjimky si stále udržovaly místy až dvanáctibodový náskok.

Oproti posledním vystoupením v domácí lize i dvěma předcházejícím soubojům v Evropské lize se představily Brňanky ve zcela jiném světle. Z jejich herního vystoupení vyzařovala jistota, bojovnost a také potřebná dávka sebevědomí.

Hodně jim k tomu napomohl vydařený vstup do zápasu. Po prvním koši Douglasové se totiž zaskvěla dvěma přesnými tříbodovými střelami v těsném sledu Vítečková.

Zkušený tým CSKA právě zásluhou jisté koncovky Douglasové držel krok a otočil na chvíli výsledek, ale české mistryně tento stav nerozhodil. Zpřesnily hru v obraně a eliminovaly výškovou převahu pivotek Wautersové a Stěpanovové.

Ruskému týmu se přestala dařit střelba, v úvodu druhé čtvrtiny je potkal dokonce čtyřminutový hluchý bodový úsek. Trenér CSKA Gundars Vetra se snažil častými střídáními oživit hru svých svěřenkyň, ale jeho záměr vycházel dlouho naprázdno.

Také proto, že Brňanky neznervózněly a neztratily střeleckou jistotu. Právě přesností koncovky nejvíce převýšily v prvním poločase své soupeřky, držely však krok i v doskakování.

Po změně stran přišlo očekávané zlepšení ruského týmu, kterému se rychle podařilo během tří minut vyrovnat na 39:39. V tuhé bitvě ale domácí tým opět zvedl hlavu a nadechl se k dalšímu tlaku a bleskově získal zpět osmibodový náskok.

Napínavý zápas gradoval v závěrečné čtvrtině. Basketbalistky CSKA Moskva sice po půlhodině prohrávaly o šest bodů, ale podařilo se jim srovnat krok.

Brňanky ztratily čtyři minuty před koncem kvůli pěti osobním chybám Američanku Whitemoreovou. Necelé tři minuty před koncem položila Žirková důležitý pilíř k vítězství, když po individuálních akcích zaznamenala pět bodů a zajistila svému týmu klid do koncovky. Ruský tým už se snažil o zvrat marně.

"V přípravě na toto utkání jsme zapracovali zejména na obraně, což se nám vyplatilo. Bezvadně jsme pokryli podkošové hráčky. Trochu jsme sice riskovali, že dostaneme koše zdálky ale ukázalo se, že to byla dobrá taktika.

Rozhodlo ale nejen skvělé bránění, ale také bojovnost a nezbytná dávka štěstí. Ne vždy se totiž podaří vyhrát na domácí půdě nad ruským týmem," řekl po utkání trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Litevský trenér ruského týmu Gundars Vetra nebyl po prohře příliš sdílný. "Hlavně jsme pustili soupeřky v úvodu utkání zbytečně do hry. Hráli jsme hodně staticky, špatně bránili střelkyně z větší vzdálenosti a nedařila se nám i koncovka. Vítězství domácích basketbalistek je ale zasloužené," dodal trenér Vetra.

Hrdinka zápasu Zuzana Žirková viděla příčinu vítězství v dobré obraně a hlavně přesnější koncovce. "Necítím se jako hlavní hrdinka, velký dík patří celému týmu. Důležitý byl dobrý začátek a to, že jsme se nezalekly sooupeřek. A také jsme vydržely hrát v tempu po celé utkání," uvedla Žirková.

Výsledek - skupina B:

Gambrinus Sika Brno - CSKA Moskva 70:65 (21:17, 39:31, 53:47)

Nejvíce bodů: Ivkovicné-Béresová 15, Žirková 13, Kulichová 12, Vítečková 10 - Hammonová 18, Douglasová 16, Wautersová 11. Rozhodčí: Bachanski (Pol.), Julienová (Fr.), Laurinavicius (Lit.). Trestné hody: 9/13 - 13/18. Fauly: 20:15. Trojky: 5/19 - 4/14. Diváci: 1000.

Šoproň - Lille 81:57, Benátky - Riga 74:65.

Články odjinud


Články odjinud