Jiří Punčochář
15. července 2009 • 16:09

Velký LeBron James? Spíš LeBaby...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stane se „Král“ také opravdovým králem? Basketbalová NBA se živě zabývá debatami, zda LeBron James, nejlepší hráč ligy, přezdívaný Král James, roste v uznávanou hvězdu, nebo v primadonu.



Naposledy nechal zničit nahrávku, na které ho přeskakuje amatérský hráč na kempu a smečuje do obroučky. Body mu to rozhodně nepřidalo.

Hvězdný LeBron James má za sebou těžké týdny. Porážka v semifi nále play off s Orlandem, následná operace nezhoubného nádoru v pravé čelisti a teď aféra, které se v zámoří začalo říkat DunkGate - lídr Clevelandu a samozvaný král NBA prý nechal zničit nahrávku ze svého vlastního kempu, kde přes něj najede a zasmečuje do koše jistý Jordan Crawford.

„Najížděl jsem z pravé strany, LeBron tam byl pozdě, přeskočil jsem ho a zarazil míč. Byl jsem z toho úplně paf," svěřil se Crawford, dosud pan Nikdo, z něhož se rázem stala jedna z nejsledovanějších osob Ameriky.

Nikdy by jí nebyl, nebýt Jamesovy reakce. Podle kameramana, který záběr natočil, zamířil LeBron k lidem z firmy Nike, která ho sponzoruje, a nařídil jim nahrávku vzít a zničit. Proč a zda to udělal, o tom jiný záznam než svědectví reportéra není. LeBron o tom nemluví.



V NBA to je náhle obrovské téma, protože pro Jamese, o němž mnozí nepochybují, že se jednou zařadí mezi nejlepší hráče ligy všech dob, je to další zpochybnění jeho vystupování a sportovní etiky.

Po porážce v semifinále play off odmítl podat vítězům z Orlanda ruku. Po třech dnech navíc prohlásil, že pokud ho někdo vyřadí z boje o titul, není důvod mu k tomu gratulovat. Teď se ukazuje, že nesnese být vystaven do negativního světla, jakkoliv je sporné, co by vlastně zveřejnění smeče znamenalo.

Však i Crafword říká: „LeBron se k nám choval bezvadně, je to normální chlap. Názor jsem na něj nezměnil. Jsem šťastný, že jsem se dostal na jedno hřiště s ním." Po onom slavném koši s ním ale už nemluvil. „Vůbec nevím, jak reagoval. Byl jsem nadšený, spoluhráči byli nadšení. Nedíval jsem se po něm, neřval jsem mu do obličeje. Opravdu jsem si tuhle chvíli užil sám pro sebe."

Po svém si to „užil" i Kobe Bryant, vítěz posledního ročníku NBA s Los Angeles Lakers, který také pořádá svůj kemp pro mladé naděje. Na jednom z tréninků zaranžoval rozhovor na mikrofon, při němž poučoval mladého hráče: „Nezkoušej na mě smečovat na mém vlastním kempu!"

Zjevně se při tom dobře bavil a dal si záležet, aby publikum jeho hlášku bralo vážně.

Americká média nyní diskutují o tom, jestli nebyl hlavním problémem fakt, že James není po operaci a léčení v ideální kondici, má nadváhu nebo známky po řezání nádoru v tváři. Pak prý by Niku mohla nahrávka vadit. Spíš se ale přiklánějí k tomu, že „Král" se zachoval jako malé děcko, jemuž vadí, že ho někdo pokoří. „LeBron? Možná tak LeBaby," píše komentátorka ESPN ve svém blogu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud