6. října 2010 • 14:45

Smečovat budou i holky! FIBA chce snížit koše

Autor: jip, pes
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Taky vás baví, když se basketbalista utrhne do nájezdu a zakončí ho parádním zárazem míče do koše? V budoucnu můžou být tyhle lahůdky k vidění i v zápasech žen. Mezinárodní federace pro ně plánuje snížení košů, aby si také mohly vychutnat smečování a hru nad obroučkou.



Už takhle byla hra Španělska na mistrovství světa lahůdková - dravá Amaya Valdemorová řádila kolem koše jako LeBron James, obrovitá Sancho Lyttlová se několikrát pokusila o zakončení rovnou z přihrávky ze vzduchu.

Lze se jenom zasnít, jak by takové akce mohly vypadat, kdyby měly ženy koš v nižší výšce než 305 cm, což je stejně jako u mužů. Tak vysoko přitom samy evidentně nemohou dosáhnout.


„Uvažujeme o snížení ženských obrouček. Existuje vědecká studie, že jsou ženy v průměru o 20 cm menší než muži. Takže něco okolo 15 až 20 cm bychom zvážili,“ řekl v Karlových Varech Patrick Baumann, generální sekretář mezinárodní federace FIBA.

Podívejte se, jak se smečuje ve WNBA:
Jak se zatlouká ve WNBA
Video se připravuje ...


Důvod úvah je jasný, FIBA chce vážně pracovat na atraktivitě ženské hry. Té by hra nad obroučkou pomohla najít nové diváky, kterým se dosud ženský basketbal zdál pomalejší a nudnější než mužský.

Mezi dalšími nápady, jako je třeba vize navrhování vhodnějšího střihu dresů, je ten s koši nejzajímavější. Ne že by přitom ženy nesmečovaly. Američanka Lisa Lesliová to dokázala při zápase WNBA, další hráčky jako Ruska Maria Stěpanovová se o to pokoušejí na tréninku. Ale není to moc častý jev.

Teoreticky by úpravě pravidel pro ženy nemělo nic stát v cestě. Příkladem může být volejbal, kde je síť pro ženské zápasy nižší než u mužů.
I mezi českými hráčkami by se našly ty, které by nové možnosti ocenily. Atleticky vybavená Jana Veselá nebo 198 cm vysoká Petra Kulichová by si jistě smečování vychutnaly.

Kateřina Elhotová se snaží proniknout přes FowlesovouFoto ČTK


FIBA kalkuluje se spojením více novinek naráz. Nižší obroučky zřejmě vyzkouší v novém formátu basketbalových zápasů tří proti třem, což je odvětví, které hodlá postupně prosadit až na olympiádu. Je to dynamická hra na dva koše, kde na zakončení útoku má tým deset vteřin.

„Uvažujeme i o tom, že bychom si - asi v Ženevě - vytvořili místo, kde bychom mohli zkoušet tyto nové věci. Možná přemýšlíme o basketu příliš uvnitř komunity, potřebujeme, aby přišly i určité vlivy zvenku,“ upřesnil Baumann. Plánuje navázat taky spolupráci s národními federacemi, aby našly prostor na vyzkoušení novinek třeba i v některé ze soutěží.

CO FIBA ZVAŽUJE
SNÍŽENÍ KOŠŮ
Pomohlo by atraktivitě hry. Ženy by mohly smečovat, což mají diváci rádi.

HRA 3 NA 3
Už na olympiádě 2016 chce FIBA jako ukázkový sport prosadit basketbal tří proti třem a postupně jej hodlá prosadit podobně jako volejbal má plážovou verzi.

ŽENSKÉ DRESY
Federace chce ve spolupráci s renomovanými návrháři a elitními hráčkami tlačit na výrobce, aby navrhovali dresy víc zdůrazňující ženskou postavu. Možná se rozšíří běloruský nápad se šatičkami.

Dočkají se basketbalistky změn?
Dočkají se basketbalistky změn?

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud