Jiří Punčochář
5. listopadu 2010 • 01:50

Ty krávo, sedni si na pr***, křičel kouč na kolegyni

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Dva zápasy nesmí Vlastimil Havlík, asistent trenéra basketbalistek Frisco Sika Brno, při zápasech na lavičku. Trest dostal za to, že při zápase 3. ligového kola urazil trenérku Strakonic Marcelu Krämerovou. „Už si sedni na prdel, ty krávo,“ řekl jí. Vedle distance zaplatí ještě pět tisíc korun.



Obvykle nejvypjatější zápas ženské basketbalové ligy USK Praha-Brno se hraje teprve zítra, ale soutěž už má na kontě aférku, kterou bude těžko něco překonávat.

„Chtěl jsem domácí trenérku uklidnit, protože ona se taky umí chovat jako hulvát,“ vysvětluje brněnský asistent Havlík, proč strakonické trenérce řekl, že je kráva. Za to nesmí na lavičku dva zápasy a právě zápas na palubovce USK tak bude sledovat jen jako divák.

„Škoda, že se neomluvil. Kdyby to udělal, nemuselo to do takového konce vůbec dojít,“ soudí s odstupem času Krämerová, jejíž klub dal disciplinárce podnět k zahájení řízení.

Podívejte se na inkriminovanou scénu:

Asistent Jana Bobrovského Vlastimil Havlík se obořil na trenérku Strakonic
Video se připravuje ...


Na trenérku Strakonic se bývalý reprezentant obořil ve třetí čtvrtině zápasu, když jeho družstvo vedlo o 11 bodů. Přímo na hřišti si situace nevšimli ani rozhodčí, ani komisař. „To mě mrzí, protože on by dostal technickou, my bychom měli šestky a míč,“ říká Krämerová, podle které Havlík neunesl fakt, že Brno nehraje po mnoha letech na špičkové úrovni.

Sám Havlík ovšem viní ze zlého úmyslu Českou televizi, která na konflikt upozornila jako první. „Je to Bažantova fraška,“ je si jist.

Brněnští činovníci navíc poukazují na to, že sama Krämerová se při zápase chovala velmi impulzivně. „Že gestikuluju a rozhazuju rukama? Dobře, ale nikoho nikam neposílám,“ ohrazuje se nedávná kandidátka na post kouče české ženské reprezentace.

Marcela Krämerová udílí pokyny svým svým svěřenkyním
Marcela Krämerová udílí pokyny svým svým svěřenkyním

Strakonice prý k disciplinárce dovedl hlavně fakt, že se Havlík neomluvil ani po zápase, ani v týdnu po něm. „Taky se mi stane, že mi ujedou nervy. Stačilo, aby to tak přišel říct, a bylo to uzavřené. Ale on místo toho v televizi řekne, že ho to mrzí jenom kvůli němu,“ stěžuje si Krämerová.

S tím, že ho vlastní jednání mrzí, se ostatně Havlík netají. „Člověk by měl zůstat nad věcí, je to jen sport,“ říká. Trvá ale na tom, že kauzu uměle rozdmýchal komentátor Bažant. „Jestli to paní trenérka vidí takhle, tak počkám, až spolu budeme hrát znovu, a pak se třeba omluvím,“ navrhuje.

Co na to Krämerová? „K Brnu mám velký respekt a obdiv. Ale od pana Havlíka se asi budu držet dál.“

 

Krämerová: Havlík neunesl, jak teď Brno hraje

Marcela Krämerová je na lavičce Strakonic hodně impulzivníFoto basketst.estranky.cz

V jednom se aktéři poslední basketbalové kauzy shodnou: že je úplně zbytečná.

„Vůbec k tomu nemuselo dojít, kdyby pan Havlík přišel po zápase s tím, že mu ujely nervy. To já dokážu pochopit. Ale vedení klubu muselo zaujmout stanovisko, když se to stalo. Mně se to stane taky, ale aby to bylo bez omluvy, to nejde. Nikdo by si nenechal na sebe kydat,“ tvrdí Krämerová.

S Havlíkem jste ani po zápase, ani v dalších dnech nemluvila?
„Ne, právě že ne. A v médiích se vyjádřil, že ho to mrzí hlavně kvůli němu. Tak já nevím, asi je to tedy v pořádku. Já na nikoho tlačit nebudu, aby se mi omlouval. Měl možnost, byl v televizi. Já bych to tak udělala. Pokud ne, je to jeho vizitka, ne moje.“

Urazil vás jeho výrok?
„Víte co, já okolo sportu dost kamarádím s chlapama. Sportovci nejsou křehulky ani baletky, to vím moc dobře, aby si z takové věci něco dělali. Ale řekl to na celou halu, před dětmi. Aby jejich matce někdo nadával do krav… Vážně dokážu pochopit, že nervy utečou, samotné se mě to stane. Já nervačím, ale nikoho nikam neposílám, nikomu nenadávám.“

Havlík: Sama se chová jako hulvát

„Dostal jsem trest na dva zápasy, ten si odsedím. Z hlediska klubu v tom problém nevidím, protože na lavičce jsou trenéři Bobrovský a Veverka. O to strach nemám.

Řekl jsem, že mě moje chování mrzí, a za tím si stojím. Mrzí mě hlavně kvůli sobě. Člověk si pak říká, že nemá cenu nechávat nervy u sportu, protože to není nejdůležitější věc na světě. Že by měl zachovat klid a chladnou hlavu.

Zároveň platí, že mě to nemrzí kvůli trenérce Krämerové. Ona sama se umí chovat jako hulvát, taky křičí při zápasech, dostává pod tlak rozhodčí, vyhecuje to diváky. Ve Strakonicích začala být kvůli tomu dost divoká atmosféra, tak jsem to chtěl uklidnit. Nejsem člověk, který by dámě nadával do krav, to v žádném případě. Při tom zápase jsem to řekl, protože jsem ji chtěl uklidnit.

Ale bavíme se taky o tomhle výroku, přitom bychom měli vidět podstatu věci, že to je akce jednoho muže. A sice že si Bažant něco řeší. Těším se, až ho v Praze potkám, a třeba mu k tomu taky něco řeknu. Je to celé Bažantova fraška.“

Takže šlo hlavně o tu pasáž, že jste kráva. Kdyby tam tohle slovo nebylo, vzala byste to?
„Ale ano, to ano, a třeba bych vzala i krávu. I ta kráva by byla v pohodě, ale musí to mít hlavu a patu. Taky jsem prudší, třeba na rozhodčí, ale nemůžou říct, že po zápase nejdu a neřeknu jim, že mě to mrzí. Nenechávám to otevřené.“

No právě. Brňané poukazují na to, že taky křičíte, jste hlučná.
„Ale já jsem nevystupovala vůči nim. Když jsem zakřičela, tak třeba že jsou vteřiny, na rozhodčí. Nebo jsem mluvila do hry. S jejich lavičkou jsem nekomunikovala. Až pak, když zakřičel.“

Jak jste reagovala?
„Řekla jsem mu „těšilo mě, Krämerová“. A on na to: „Já vím, kdo seš.“

Jste spokojená, že Havlík dostal trest na dva zápasy?
„Nevím, zda mě to naplňuje. Mrzí mě to, protože pana Havlíka a pana Bobrovského jsem si vždycky vážila. Jsem cizinka, která přišla do Čech budovat kariéru, a mrzí mě, že jsem to musela řešit. Takové osočování až do takových hranic ke sportu nepatří. To že gestikuluju a rozhazuju rukama, tak to je jiný projev, to ke sportu patří. Lidi, kteří neprojevují emoce, těžko vyhrávají. Sama vím, že když sedím a netlačím svůj tým, tak se hraje úplně jinak.“

Proč myslíte, že po vás brněnský asistent vyjel?
„Celkově to vyplynulo z toho, že jejich tým prošel změnami, a řekněme si narovinu, že hráčky, co od nich odešly, v takové síle nenahradí. Jsou na tom tak jak jsou, hrají jak hrají. Byly zvyklí dávat v lize každému o padesát bodů. Tento zápas se nevyvíjel podle jejich představ, po poločase u nás začala výborně hrát Reisingerová, oni se dostali pod tlak a nesnesli to. Někde ve Strakonicích, kde měl být jasný zápas. Myslím si, že to pan Havlík nezvládl.“

Říkala jste, že jste si ho vždycky vážila. Už ne?
„Už když jsem hrávala v Myjavě a Žabovřesky budovaly svůj tým, měla jsem k nim neskutečný obdiv. Obdivuju lidí, co to dokázali, pan Hamza, pan Bobrovský. Nevím, jestli se někomu ještě podaří vybudovat to co jim. Akorát si budu držet odstup od pana Havlíka, ale skrz prsty se na ně vůbec nebudu dívat. Stalo se, tak se stalo. Dohru to vůbec mít nemuselo.“

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud