31. ledna 2012 • 15:16

Souboj titánů: Pacquiaovi a Mayweatherovi jde o 1,5 miliardy

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho odmítali vzájemný souboj a hádali se o každou maličkost ve smlouvě. Jenže když si dva nejlepší boxeři současnosti Manny Pacquiao a Floyd Mayweather Jr. spočítali, že si rovným dílem rozdělí balík minimálně jeden a půl miliardy korun, začali alespoň trochu spolupracovat. Výsledek? Souboj titánů, na který čeká celý svět, by mohl být už v květnu.



Jde o hodně. Ve hře je boj o pozici nejlepšího boxera současnosti i historický jackpot. Ten se v připravovaném boxerském souboji filipínské modly Mannyho Pacquiaa a amerického hezouna Floyda Mayweathera má vyšplhat na 78,4 milionu dolarů, což je v přepočtu přes 1,5 miliardy korun. Navíc v částce nejsou započítány bonusy z prodeje lístků a sponzorské smlouvy.

O duelu mezi hvězdami světového profiringu se mluví už dva roky. Jenže zejména Pacquiao, šampion v sedmi váhových kategoriích, se dlouho konfrontaci bránil, neboť Mayweather (mistr světa v dosud pěti vahách) požadoval, aby těsně před zápasem podstoupil dopingový test, při němž mu odeberou krev. To soupeř nechtěl připustit s tím, že by ho taková věc před bojem velmi oslabila.

Nyní je situace jiná. Američan ze svých požadavků slevil. I kvůli tomu, že musí 1. června nastoupit na 90 dní do věznice k výkonu trestu za domácí násilí. Filipínce vyzývá, aby se s ním utkal 5. května, což je termín, o němž se mluvilo již loni.

„Dej světu to, co chtějí všichni vidět,“ vyzval soka i na svém účtu na Twitteru. „Souhlasím, tohle je to, co si nikdo nenechá ujít,“ odvětil Pacquiao. S květnem souhlasí, jenže je pro pozdější datum – bral by spíš konec měsíce a také jiné místo konání.

Mayweather prostřednictvím svých manažerů z Golden Boy Promotion proklamuje, že bude boxovat v hotelu MGM Grand v Las Vegas, kam se vejde 17 tisíc diváků. Pokud by se obě strany dělili o náklady 50 na 50, je to maximum, co je schopen zaplatit.

Soupeř chce naopak souboj přesunout do blízké Arény pro 45 tisíc fanoušků. Filipíncův promotér Bob Arum totiž disponuje vyšším kapitálem. Navíc nemá ani náhodou strach o to, že by nebylo vyprodáno, čímž by se vydělalo oproti MGM Grand o 30 milionů dolarů více (573 milionů korun).

„Nechápu, proč bychom se měli dobrovolně těchto peněz vzdávat. Mayweather je šílený, pokud chce boxovat dříve a přijít o procenta z tak velké částky. Měl by spíš sehnat někoho dalšího, kdo ho pro tento souboj zaplatí. Vždyť tento zápas je šance pro box, aby se dostal z krize, kam se evidentně řítí,“ řekl Pacquiaův finanční poradce Michael Koncz s ohledem na to, že tradiční bojový sport začíná zaostávat za moderními ultimátními souboji MMA v kleci.

Dosud neporažený Američan s bilancí 42 vítězství tak musí jednat rychle. Je to v jeho zájmu neboť je podle většiny expertů favoritem. Důvodem je fakt, že jasně porazil na body Mexičana Juana Manuela Marqueze. S ním se Pacquiao utkal již třikrát. Sice s ním jednou remizoval a dvakrát ho porazil, ale obě výhry byly označeny jako kontroverzní.

Filipínská hvězda, která se angažuje i v politice a s průměrnou gáží kolem půl miliardy korun za jeden zápas patří k deseti nejlépe placeným sportovcům planety, je paradoxně v klidu. Pokud mu nevyjde souboj s Mayweatherem, bude podle většiny neoficiálních žebříčků nejlepším boxerem napříč všemi vahami. Vedle toho má mnoho nabídek, z nichž si smí vybírat.

Ve hře je další odveta s Marquezem, jež připadá v úvahu na 9. červen, vedle toho po odvetě už přes dva roky dlouho touží i knockoutovaný Portoričan Miguel Cotto, alternativou jsou i Američané Tim Bradley a Lamont Peterson. Mayweather by v té době sledoval jakýkoliv souboj za mřížemi. A sám ví, že byl přišel o více než jen polovinu z pohádkové sumy 1,5 miliardy.


Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud