Ondřej Němec
27. listopadu 2015 • 18:22

Boxerská show roku se blíží: Fury odmítl podat ruku Kličkovi

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boxerský superzápas těžkých vah je tu! Doposud neporažený hromotluk Tyson Fury v sobotu v Düsseldorfu porovná síly s Vladimirem Kličkem, symbolem boxerské profesionality, který jen těžko hledá konkurenci. Jakýkoli výsledek slibuje mimořádnou podívanou. Buď vychloubavý Angličan dostane velkou lekci, nebo stroj na vítězství selže. Poprvé po jedenácti letech. 



Bitva dvou obrů. Střet dvou různých světů. Na jedné straně velkohubý provokatér, na straně druhé umírněný profesor. Napěti bylo cítit během posledních dnů příprav i při oficiálním vážení, kdy Kličko nejdřív marně podával Furymu ruku. Vyzyvatel ale nakonec změnil názor po přímých pohledech zblízka do očí.

Dva metry a šest centimetrů vysoký Tyson Fury dokáže skvěle těžit ze svých dlouhých paží. Zasazuje rychlé demolující rány. Z 24 zápasů vyhrál 18 knokautem. "Vnímám ho jako nepříjemného boxera, který dokáže potrápit," hodnotí vyzyvatele český reprezentant v těžké váze David Hošek. Mnohým fanouškům boxu však vadí, jak se Fury chová mimo ring. Rád se chvástá a uráží ostatní boxery. 

„Jsi starý jako můj trenér nebo manažer. Mladík versus stařec,“ prohlásil například sedmadvacetiletý rohovník před nadcházejícím zápasem. „Myslím, že to bude jeden z mých nejsnazších soubojů.“ 

Kdo by neznal Vladimira Klička, nekompromisního ringového válečníka z Ukrajiny. Na kontě má 67 bitev, z nichž prohrál pouze tři. Je držitelem čtyř světových titulů. Jeho síla je nejen v tvrdých pěstech, ale i mysli. Skvěle taktizuje. Protivníka do detailu analyzuje a využije každé slabiny. 

Nicméně ve svých devětatřiceti letech už rozhodně není na vrcholu. Přesto slibuje, že soupeři udělí významnou lekci. „Tyson Fury říká a dělá věci, kterých bude litovat. Udělám z něj lepšího člověka. Můžete o mně mluvit jako o terapeutovi,“ tvrdí.

Anketa: Jaký očekáváte výsledek duelu Kličko-Fury? 

Patrik Kliment, amatérská střední váha, mistr ČR 2013:
"Tak jediné, co bude trošku výhodou Furyho je výška, ale s tím si Kličko poradí. Jak rychlostí, tak technikou. Můj názor je, že Fury padne do 8. kola."
David Hošek, amatérská těžká váha, současný vicemistr ČR:
"Tysona Furyho vnímám spíš jako nepříjemného boxera, který dokáže potrápit, ale neberu ho mezi tu největší špičku. Určitě jsou v těžké váze lepší boxeři, kteří by potrápili Vladimira mnohem víc. Ale zkušený je a držet by se mohl. Takže vidím zápas pro šampiona Klička. Výhra na body."
Daniel Táborský, amatérská supertěžká váha, současný mistr ČR:
"Nelíbí se mi arogantní vystupování Furyho, ale je to chytrý a šikovný boxer. Je hodně vyčůraný a věřím, že Klička bude schopný dost potrápit. Ale nevěřím, že ho dokáže porazit."

Jedná se skutečně o mimořádně očekávanou bitvu. Vždyť pozornost strhávala již od chvíle, kdy byla pouhou spekulací. Po potvrzení došlo k mnoha momentům, které zájem eskalovaly. Za připomenutí stojí například Furyho výstup v kostýmu Batmana na jedné z prvních tiskovek, kde předvedl scénku zmlácení padoucha Jokera. 

Koncem září Kličkův tým zrušil termín souboje kvůli šampionovu poranění. Během tréninku si podle informací deníku Bild natrhl úpon lýtkového svalu. Nedlouho poté bylo ohlášeno nové datum 28. listopadu místo původního 24. října. Tyson Fury to nazval psychologickou hrou. „Snažili se, abych sjel z kolejí. Očekávali, že začnu pít a žít divoce, tak jak to obyčejně dělám. Ale já jsem se udržel a pokračoval v práci,“ řekl pro Sky Sports.

Podívejte se, jak soupeř dráždil Klička zpěvem a tancem
Video se připravuje ...

Později došlo k dohadování o boxerské rukavice, které budou při zápase použity. Fury s prvním typem nesouhlasil. Tvrdil, že mají příliš dlouhé palce a mohl by si díky tomu prsty zlomit. Kličkův tým se jen podivil, že problém byl ohlášen až teď, po pěti týdnech, kdy je měl Fury k dispozici a přislíbil dodání upravených rukavic. Ukrajinský bijec záležitost neřešil. 

Vše je tedy připraveno, zájem je obrovský. Válka titánů může začít. Düsseldorf se od sobotní 21. hodiny stane hlavním městem světového boxu.

Kličko nabídl soupeři podání ruky. Fury nejdřív odmítl...
Video se připravuje ...

Boxer Vladimir Kličko trénuje na zápas
Boxer Vladimir Kličko trénuje na zápas

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud