8. března 2016 • 15:00

Kvalifikace WBC se blíží. Čeští baseballisté chtějí překvapit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

České baseballisty čeká podruhé kvalifikace turnaje World Baseball Classic, kterou hrají i profesionálové ze zámořské Major League Baseball. Český tým dnes odletěl na přípravný kemp do Arizony, odkud se přesune k zápasům do Mexika, kde se od 17. března utká o jedno postupové místo.



"Je to mistrovství světa na druhou, protože tam hrají profesionálové, kteří se ne vždy na šampionátu objeví," řekl manažer reprezentace Michal Müller. "Snad pozvánka znamená, že už je český baseball pojem," řekl první metař Jakub Sládek.

Český výběr se v pavouku turnaje střetne v Mexicali s favorizovaným domácím Mexikem před očekávanou návštěvou 30 tisíc fanoušků. Další dvojici tvoří Německo a Nikaragua. Vítězné týmy se utkají o přímý postup do finále a poražené celky spolu budou hrát o šanci bojovat o finále v opravném pavouku.

Před čtyřmi lety hráli Češi kvalifikační skupinu WBC v Německu a po vysoké prohře s domácím týmem nestačili ani na Velkou Británii. V roli outsiderů jsou i letos, jelikož mají tým složený převážně z domácích hráčů a jako tehdy doplněný o americké posily s českými kořeny, a to Mika Cervenaka a nadhazovače Alexe Sogarda.

"Mexičané mají tým jen z profesionálů, Nikaragua také a Německo jich sehnalo čtrnáct," řekl Müller. Přesto se Češi předem nevzdávají. "Papírově na tom nejsme dobře, ale zkusíme se o místo urvat," řekl český homerunový král Sládek.

Češi jsou dvacátí ve světovém žebříčku a postup do hlavního turnaje, který má v roce 2017 předem jistý dvanáct zemí a čtyři je doplní z kvalifikace, by byl velkým překvapením. "Bylo by to něco nevídaného, protože samotný turnaj je osmou největší soutěží na světě, ale šance existuje vždycky," řekl Müller.

Baseballisté před kvalifikací absolvují pět přípravných zápasů. V Arizoně se utkají s Francií, Japonskem a letními výběry týmů z MLB - Milwaukee Brewers, Chicago Cubs a San Francisco Giants. "Jsou v nich hráči, kteří bojují o sestavu do MLB. Ti se na kempech snaží dostat do čtyřicetičlenné základní sestavy," řekl Müller.

Pro české hráče může být přípravný kemp i kvalifikační turnaj WBC šancí získat profesionální smlouvu. "Bude tam hodně skautů, kteří ale hledají mladé hráče, tak do 21 let, aby s nimi mohli pracovat," řekl Müller.

"Baví mě každý zápas na vysoké úrovni, a pokud se někomu z nás podaří podepsat smlouvu, tak to bude jenom dobře," doplnil Sládek, který má za sebou zkušenost z japonské ligy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud