19. dubna 2017 • 14:05

Po smrti pomohl. Srdce hráče NFL zachránilo baseballovou legendu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hráč amerického fotbalu Konrad Reuland zemřel vloni v prosinci v devětadvaceti letech kvůli mozkovému aneurysmu, jeho srdce ale zůstalo silné a zachránilo jiný život. A jak se ukázalo, rovněž ze světa sportu. Teď Reulandovo srdce bije v těle legendárního baseballisty Roda Carewa, osmnáctinásobného člena All Star Teamu MLB.



Necelé dva týdny před Vánoci strávila Mary Reulandová celý den u lůžka svého syna Konrada a poslouchala rytmus jeho srdce. Když jí naznačovali, že je čas odejít, bránila se. „Ne. Tohle je věc, kterou dnes musím udělat,“ citovaly jí stránky Mercury News v dojemné reportáži.

Když se Mary před pár týdny setkala s Rodem Carewem, instinktivně ho objala a přiložila ucho k jeho hrudi. Když dostala otázku, jestli zní stejně, v slzách přikývla: „Naučila jsem se to z paměti…“

Reuland během své šestileté profesionální kariéry putoval po pěti týmech NFL, za New York Jets a Baltimore Ravens odehrál celkem třicet zápasů na pozici tight enda. Ještě na začátku minulé sezony se v letních přípravných zápasech snažil neúspěšně prosadit na soupisku Indinapolis Colts. Koncem listopadu však zkolaboval na běhátku v posilovně a v prosinci zemřel.

Protože Reuland souhlasil, že se po smrti stane dárcem orgánů, jedna jeho ledvina pomohla ženě po šedesátce, jeho játra využil muž – padesátník, jeho srdce a další ledvina pak zachránila život jednasedmdesátilému muži z Orange County.

Brzy se potvrdilo, že tím mužem je Rod Carew, člen baseballové Síně slávy. Carewa postihl v září 2015 těžký infarkt a od té doby ho při životě drželo umělé srdce.

Carew hledal vhodného dárce přes rok a spolupracoval také s organizací pro prevenci a léčbu kardiovaskulárních chorob AHA v kampani nazvané „Srdce 29“. Carew celou kariéru hrál s číslem 29. A jeho zachránci bylo paradoxně právě devětadvacet, když zemřel.

„Děkuju mu za to, že zachránil můj život a nechal svoje burácející srdce v mém těle. Čeká nás spolu ještě dlouhá cesta,“ řekl Carew.

Ti dva se kdysi setkali v Reulandově dětství. Na střední školu v Santa Margaritě chodil Reuland spolu s Carewovou dcerou.

„Vyzvedávala jsem ho ze školy a první věc, kterou mi řekl, bylo: Mami, dneska jsem potkal Roda Carewa,“ vzpomínala Reulandova matka Mary. „Tehdy mu své srdce věnoval poprvé.“

Carew začátkem dubna v den Reulandových nedožitých třicátin navštívil jeho hrob, na nějž položil podepsaný baseballový míček s nápisem: „Všechno nejlepší, Konrade. Slibuju, že se budu navždy starat o tvůj cenný dar.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud