29. února 2012 • 13:35

Woods chtěl vyměnit golf za armádu, tvrdí bývalý kouč

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér golfového švihu Hank Haney stál v kuchyni, když se Tiger Woods vrátil z běhu ve vojenských botách. „Překonal jsem svůj dosavadní nejlepší čas,“ hlásila mu někdejší světová jednička. Podle muže, s nímž s Woods spolupracoval při zisku šesti titulů na turnajích kategorie major, americký golfista dokonce zvažoval, že sportu nechá. To aby se mohl stát členem speciální vojenské jednotky Navy Seal.



„Vážně to zvažoval. Když o tom mluvil, bylo jasné, že má plán. Myslel jsem si: Wow, tady je Tiger Woods, nejlepší sportovec na planetě a možná vůbec, ve své nejlepší formě, a je připraven všechno opustit kvůli životu v armádě,“ píše Haney v knize The Big Miss, jejíž ukázky před březnovým vydáním zveřejnila americká verze časopisu Golf Digest.

Woods prý toužil jít ve stopách otce Earla, jenž sloužil ve speciálních jednotkách a syna pojmenoval po pilotovi, které poznal během války ve Vietnamu. V roce 2004 se zúčastnil na základně 2004 Fort Bragg čtyřdenního tréninkového kempu, a to po operaci kolena.

„Absolvoval dva tandemové seskoky a cvičení v aerodynamickém tunelu, běžel čtyři míle ve vojenských botách. Líbilo se mu to, ale jeho terapeut šílel kvůli tomu, jaké budoucí problémy s kolenem by si tím mohl přivodit,“ líčí Haney.

Jeho spolupráce s Woodsem padla po propuknutí golfistova skandálu s nevěrami. Od té doby to mezi nimi jiskří. Když se prý sportovní milionář dozvěděl, že Haney chystá knihu, hrubě se mu to nelíbilo. Číst ji prý nebude a odmítá ji jako neprofesionální.

„Co napsal, to porušuje důvěru mezi hráčem a trenérem a někým, koho Tiger kdysi považoval za přítele,“ uvedl golfistův agent Mark Steinberg. Kniha s podtitulem „Mé roky trénování Tigera Woodse“ má vyjít 27. března, tedy krátce před Masters. „Volba rušivého termínu vydání ukazuje, že pro Haneyho je sebepropagace důležitější než kdokoli na turnaji,“ dodal Steinberg.

Kouč v knize také například tvrdí, že na Woodse dopadala od roku 2007 tíha snahy překonat rekordní výkon Jacka Nicklause, tedy osmnáct vítězství na majorech.

„V tréninku bylo víc naléhavosti a méně zábavy. Nikdy nezmiňoval Nicklausův rekord, ale tížil ho víc a víc s každým majorem. A jeho konání naznačovalo, že věřil, že má méně času než si všichni myslí.“ Woods podle něj také nebyl mužem beze strachu, jak se o něm mluvilo.

„Jeho psychologický rozbor Tigera a věcí, které s ním ani neprobíral, je absurdní. A není žádným tajemstvím, že vzhledem k otci Tiger vždycky vysoce oceňoval armádu. Obracet to v něco negativního je neuctivé,“ dodal Steinberg.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud