Jiří Punčochář
12. května 2009 • 10:00

Čejka: Krutý kolaps

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neskutečný šok, nebo spíš tradice, která zůstala dodržena? Golfista Alex Čejka přišel o prvenství na obřím turnaji Players Championship, ačkoliv před posledním kolem vedl o pět ran.



Tak velký náskok tam ještě nikdy nikdo nedržel. A přesto Čejka skončil až devátý... Podobné průšvihy mu nejsou cizí, ovšem v posledních týdnech hrál skvěle a sahal po životním úspěchu. Dočká se ho příště, nebo tento poslední kolaps jen potvrdí jeho labilitu?

Jeden míček zahučel do lesa, další se málem utopil ve vodě. A tak jak kruhy na hladině naznačily, podobně na dno zahučely i naděje Alexe Čejky na největší triumf v kariéře.

Osmatřicetiletý Čejka byl nadosah inkasování 1,7 milionu dolarů pro vítěze turnaje v Ponte Vedra Beach, největšímu z turnajů mimo elitní kategorii major, poslední kolo ho však totálně semlelo. Od první nedělní rány viditelně upadal, až se zabrzdil o 9. místo.

„Tohle bylo skutečně zvláštní. Čejka by si zasloužil kritiku, kdyby poslední krok školácky nezvládl. Ale tohle nebyl ten případ,“ říká Čeněk Lorenc, šéfredaktor české verze časopisu Golf Digest, který byl i v kontaktu s lidmi z Čejkova okolí. „Dřív býval nervózní, projevoval se na něm strach o vítězství. Ale tentokrát ne. Všichni mi potvrdili, že byl v pohodě. Vypadal, že to dotáhne. Je to pro něho neskutečná škoda.“


Český rodák s německým pasem zaujal už před měsícem v Hilton Head, kde vedl po prvním kole. Minulý víkend šel ještě dál. Zatímco všechny hvězdy hrály špatně, on kraloval. Skvěle patoval, drželo se ho i štěstí. Jenže ho opustilo ze soboty na neděli. Pět ran náskoku, což je podobný luxus jako vedení 2:0 na sety v pětisetovém tenisovém utkání, padlo v prach.

„Nebyl jsem nervózní. Jen jsem měl nehoráznou smůlu. Zahrál jsem i výborné rány, ale chodily mi o kousíček doleva nebo doprava. Vypadalo to, že nic nejde mým směrem,“ bědoval rozčarovaný golfista.

Mohla na něho negativně zapůsobit přítomnost Tigera Woodse, v jehož společnosti poslední den šel? Zřejmě ne, protože ani Woods nepodal nijak hvězdný výkon. „Vždyť hned na druhé jamce poslal míč do vody. Čejka mohl povyrůst, když viděl chybovat i krále Tigera. Nestalo se,“ podotkl Lorenc. O pět ran rezervy přišel rodák z Mariánských Lázní už po čtyřech jamkách a celkově odehrál poslední kolo s druhým nejhorším výsledkem ze všech.

Chvilku si o tom povídal i s Woodsem. „On je skvělý gentleman. Ale řekl bych, že byl sám na sebe naštvaný,“ všiml si Čejka.

Přišel nejen o 34 milionů korun za prvenství, ale i o tolik bodů, že by mu to zajistilo start v PGA Tour na dalších pět let. A to byl podle pozorovatelů právě ten klíčový faktor, který Čejkovi svázal ruce.

„Vždyť on se vždycky strachoval, aby to uhrál. Teď měl jistou práci na pět let dopředu. Byl to opravdu obří turnaj. Skvělí hráči proti němu a on byl lepší než oni. Uvědomil si to. No a měl i smůlu. To, co mu tam v pátek padalo, mu o kousek vyklouzlo,“ soudí Lorenc.

Navíc ze zákulisí uniklo, že před deseti dny dostal Čejka injekci na utišení bolesti v pravé ruce, kam mu od páteře vystřelovaly nervy. Možná se jeho křehké zdraví zase ozvalo.

I když je 9. místo z Ponte Vedra Beach po výborném průběhu zklamáním, zažívá Čejka velkou renesanci. Po loňském roce a potížích se zády se dal v březnu dohromady se svým bývalým caddiem, na turnajích bývá v popředí. „Pořád je to deváté místo pozitivní věc. Pořád je to první desítka. To je dobré. Hrál jsem s nejlepšími na světě,“ okomentoval svůj výsledek.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud