30. října 2015 • 16:27

Klasické ragby Čechům nejde. V podvodní verzi bodují víc

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože k účasti na mistrovství světa v ragby má česká reprezentace daleko, v jiné verzi ragby se velkých akcí většinou účastní. Jde o podvodní ragby, které se od toho klasického liší.



Hraje se v bazénu s míčem naplněným slanou vodou. Zatímco světový šampionát v klasickém ragby, jehož finále se odehraje v sobotu v Londýně, sledují miliony lidí a sportu se věnují statisíce hráčů na všech kontinentech, podvodní verze je komornější. Například v Česku je registrováno několik desítek podvodních ragbistů, přesto národní tým patří do evropského i světového průměru.

"Špička je ve Skandinávii. Na světových nebo evropských šampionátech vítězí Švédové nebo Norové a medaile mívají i Němci," řekl hrající trenér reprezentace a obránce Českých Budějovic Tomáš Rys.

Při zápase podvodního ragby má každý tým v bazénu vždy šest hráčů Smyslem je položit nebo hodit míč do koše soupeře, který stojí na dně. Na každý post jsou dva ragbisté, zatímco jedna šestice hraje pod vodou, druhá sedí na lavičce. Hráči se střídají zhruba v minutových intervalech. Aby se oba týmy pod vodou odlišily, nastupuje jeden v modrých čepičkách a plavkách, druhý má na sobě bílé doplňky.

"Podvodní ragby je sport, který si často vybírají bývalí plavci, což je i můj případ. Ale máme v týmu i řadu hráčů, kteří s žádným vodním sportem neměli zkušenosti, přesto ragby začali hrát a vypracovali se na vynikající úroveň," řekl další českobudějovický hráč Filip Toul.

Nesmí se držet za ploutve a brýle

Právě Jihočeši jsou nejúspěšnějším tuzemským klubem v historii a nejvyšší soutěži vládnou i v posledních letech. Momentálně bývá jejich největším soupeřem v boji o titul Beroun. Výrazně se v poslední době zlepšilo i Brno, silnou tradici má sport rovněž v Praze nebo v Pardubicích.

V lize startuje 12 týmů. Mezi nimi jsou však i dva až tři týmy z Rakouska, protože tamní soutěž nemá takovou úroveň. V Česku se pořádají turnaje více než 30 let.

Jak z názvu vyplývá, také podvodní ragby je postavené na kontaktu soupeřů. Ten je však dovolený jen s hráčem, který drží míč. Soupeř jej může chytit za nohu, za ruku či za tělo ale nesmí atakovat jeho výstroj. "To znamená, nesmí jej držet za ploutve, brýle, šnorchl, plavky," řekl Rys.

Přestože o souboje není nouze, k vážnějším úrazům nedochází. "Drobná zranění se stávají. Choulostivé jsou hlavně prsty u ruky, které občas míváme pohmožděné. Někdy také dojde k nechtěnému úderu loktem nebo kolenem. Na opravdu vážné zranění typu zlomenina nohy nebo ruky si nevzpomínám," řekl obránce českobudějovického týmu Aleš Peterka.

Nepamatuje si ani, že by se některý z hráčů při zápase topil. "Sice se tento sport celý odehrává pod vodou, ale účelem není utopit soupeře. Každý má svůj rozum, a když mu dochází pod vodou dech, tak se vynoří," dodal.

Vodní ragbisté z Českých Budějovic trénují dvakrát týdně. "Ale to nestačí, většina z nás si další přípravu doplňuje individuálně. Nejčastěji jde o plavání, běh, jízdu na kole, posilování," uvedl Peterka s tím, že sobotní finále MS v klasickém ragby si on ani jeho spoluhráči nenechají ujít.

Jak z názvu vyplývá, také podvodní ragby je postavené na kontaktu soupeřů
Jak z názvu vyplývá, také podvodní ragby je postavené na kontaktu soupeřů

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud