19. listopadu 2015 • 20:30

Dojemné loučení! Poslední Haka pro zesnulou legendu ragby (†40)

Autor: pro
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svět ragby se sbírá z smutku. Ve středu po dlouhé nemoci odešla čtyřicetiletá legenda Jonah Lomu. Hold zesnulému ragbistovi vzdali na univerzitě, kde studoval. Ve školním areálu mu žáci na rozloučenou zatančili legendární Haku.



Lomu léta bojoval s tzv. nefrotickým syndromem, vážnou nemocí postihující ledviny. I proto byl nucen předčasně ukončit kariéru. Přesto je smrt novozélendské ikony šokem. Jako divák se zúčastnil i nedávno skončeného světového šampionátu. "Byl to výjimečný sportovec. Navíc žádný frajírek, ale příjemný chlapík," vzpomíná český internacionál Jan Macháček.

Po celém světě se strhla vlna vyjadřování soustrasti, s posledním kouskem přišla novozélandská škola Wesley College v Aucklandu, kde hvězda All Blacks studovala. Desítky studentů se shromáždili na školním pozemku, kde na počest zesnulého předvedli slavný bojovný tanec.

Lomu byl nejslavnějším studentem tamní školy. Vynikal ve všech sportech. Školní rekordy drží v běhu na 100 metrů, ve vrhu diskem i v hodu oštěpem.

Ve světě ragby na sebe nejvíce upozornil na mistrovství světa, kde vytvořil rekord s patnácti pětkami. Tento milník dodnes nikdo nepřekonal. Byl první celebritou ve sportu tvrdých mužů, v roce 2007 vstoupil do síně slávy. Více úspěchů už bohužel nepřidá.

Lomu zemřel ve věku 40 let.
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud