5. února 2016 • 11:44

Ragbyová lahůdka - Six Nations - startuje: Obhájí titul Irsko?

Autor: rjm, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho očekávaná ragbyová událost roku 2016 začíná. Prestižní Six Nations neboli Pohár šesti národů, kdy proti sobě bude bojovat šest nejlepších týmů starého kontinentu – Anglie, Skotsko, Wales, Irsko, Francie a Itálie - startuje.



Turnaj se hraje od roku 1883, původně se ho účastnily jen země Spojeného království. V roce 1910 byla soutěž rozšířena o Francii a v roce 2000 se přidala také Itálie. Vítěz Six Nations je považován za neoficiálního mistra Evropy.

Specialitou nejstarší kolektivní soutěže na světě je herní systém. Každý tým hraje s každým týmem jedno utkání. V součtu tedy bude k vidění 15 utkání. Zmíněnou zvláštností je to, že si týmy vždy po roce mění střídavě domácí prostředí. Jednou tak Anglie hraje doma s Francií a při dalším Six Nations je to naopak.

Bodový systém v turnaji je prostý. Vítězství je oceněno dvěma body, remíza jedním a poražený vyjde bodově na prázdno. Pokud některý z týmů vyhraje všechna utkání, vyhrává Grand Slam.

Pakliže některý z týmů původní čtyřky porazí zbylé zástupce Home Nations (Anglie, Irsko, Skotsko a Wales), získává Triple Crown (Trojitá koruna). Poslední z týmů je pak oceněn titulem Wooden Spoon (Dřevěná lžíce).

Zatím nejúspěšnějším týmem je Francie, která vyhrála pětkrát. Po čtyřech titulech má pak Anglie a Wales. Tři vítězství na turnaji patří Irsku, které obhajuje titul z loňska. Bez jediné výhry je zatím Skotsko a Itálie, která je vůbec nejméně úspěšným týmem v historii poháru.

Letošní Six Nations startuje 6. února a končí 19. března. Všechny zápasy odvysílá živě NOVA Sport 1. Spolukomentátory zápasů budou bývalí reprezentanti Martin Kavka a Antonín Brabec.

„Je to nejprestižnější akce pro evropské reprezentační týmy a zároveň je to nejstarší turnaj na světě, takže to má pro hráče i diváky neobyčejný zvuk. Six Nations, to je historie, prestiž, tradice a hlavně skvělé ragby," konstatuje bývalý reprezentant Antonín Brabec.

"Na letošní ročník se zvláště těším, protože je to hodně otevřené a pro diváky to může být šance vidět zajímavé zápasy a výsledky. Tradiční země jako Anglie a Francie procházejí obměnou, a to je velká šance pro Irsko, Wales a také Skotsko, které má skvělou formu. Vítěze je těžké tipovat, cítím překvapení a máme se na co těšit,“ doplňuje.

Rozpis turnaje Six Nations
6. února
15:25 Francie - Itálie
17:50 Skotsko - Anglie
7. února
16:00 Irsko - Wales
13. února
15:25 Francie - Irsko
17:50 Wales - Skotsko
14. února
15:00 Itálie - Anglie
26. února
21:05 Wales - Francie
27. února
15:25 Itálie - Skotsko
17:50 Anglie - Irsko
12. března
14:30 Irsko - Itálie
17:00 Anglie - Wales
13. března
16:00 Skotsko - Francie
19. března
15:30 Wales - Itálie
18:00 Irsko - Skotsko
21:00 Francie - Anglie

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud