11. září 2011 • 17:31

Unavený pětibojař Svoboda si bere oddychový čas

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český moderní pětibojař David Svoboda obsadil ve finále mistrovství světa v Moskvě 32. místo. Vyhrál Rus Andrej Mojsejev před svým krajanem Alexanderem Lesunem a Adamem Marosim z Maďarska. Další tři Češi Michal Michalík, Ondřej Polívka a Michal Sedlecký nepostoupili do finále z páteční kvalifikace. V pondělí je na programu smíšená štafeta žen a mužů, do níž by měli Česko reprezentovat Lucie Grolichová a Jan Kuf.



David Svoboda na střelnici při finále mistrovství světa v moderním pětiboji v Moskvě.
David Svoboda na střelnici při finále mistrovství světa v moderním pětiboji v Moskvě.
Svoboda odstartoval šerm třemi výhrami za sebou, ale pak se mu přestalo dařit a klesal výsledkovou listinou. Nakonec obsadil v šermu 33. místo, za které získal 664 bodů. V plavání odvedl průměrný výkon, který stačil na 22. příčku. V jízdě na koni Mačecha předvedl Svoboda jeden z lepších výkonů dne a svou pozici výrazně vylepšil. „Byla to krásná jízda, jen škoda jediného zaváhání, které stálo Davida body a čas. Ale zvládl koně, s kterým měli ostatní závodníci obrovské problémy,“ hodnotil Svobodův výkon jezdecký trenér Robert Kopecký.

Do poslední kombinované disciplíny střelby z laserové pistole a tříkilometrového běhu nastupoval z 25. pozice a se ztrátou dvou minut na vedoucího Rusa Mojsejeva. V ní Svoboda doplatil na sedm měsíců dlouhou sezonu, která začínala prvním závodem Světového poháru v únoru v USA, a sesunul se na konečnou 32. příčku.

„Jsem unavený a ´přezávoděný´,“ vysvětlil jasně Svoboda důvody svého umístění. „Své sehrála i psychika. Těžko se mi hledala motivace, když sezona trvá sedm měsíců. Navíc se stejný problém opakuje třetí rok po sobě. Proto pro ten příští udělám radikální změnu. Už nechci další takovou sezonu. Ta příští je pro mě nejdůležitější, protože jde o olympiádu v Londýně,“ pokračoval Svoboda, který věří, že si bude moci vzít dvouměsíční oddychový čas. „Potřebuji absolutní volno a nedělat nic, co by mělo spojitost s pětibojem,“ popsal plány Svoboda, který vyrazí s bratrem-dvojčetem na Havaj, kde se Tomáš jako amatér zúčastní triatlonového Ironmanu. „Potřebuji, aby příští sezona měla tři, maximálně čtyři měsíce s vrcholem v srpnu v Londýně. Tomu podřídím vše. Vynechám některé závody Světového poháru a absolvuji jen ty, které budou nutné kvůli olympijské kvalifikaci,“ doplnil šestadvacetiletý pětibojař Dukly.

Výsledky MS v moderní pětiboji v Moskvě
Finále mužů: 1. Mojsejev 5964 bodů, 2. Lesun (oba Rus.) 5944, 3. Marosi (Maď.) 5924, … 32. Svoboda (ČR) 5444.
Družstva: 1. Rusko (Frolov, Karjakin, Lesun) 17 588 bodů, 2. Maďarsko (Demeter, Kasza, Marosi) 17 560, 3. Itálie (de Luca, Franceschini, Benedetti) 16 956, … 14. ČR (Svoboda, Polívka, Sedlecký) 14 412.

Nominace Česka na mistrovství světa v Moskvě
Ženy – individuální soutěž: Natálie Dianová, Lucie Grolichová, Barbora Kodedová.
Muži – individuální soutěž: Michal Michalík, Ondřej Polívka, Michal Sedlecký, David Svoboda.
Smíšená štafeta: Lucie Grolichová, Jan Kuf.
Ženy – štafeta: Natálie Dianová, Lucie Grolichová, Barbora Kodedová (náhradnice Lenka Bilková).
Muži – štafeta: trenér Jakub Kučera vybere podle výsledků a zdravotním stavu po úterním tréninku.

Program MS – 12. září, 8.20 – 16.15: závod smíšených štafet mužů a žen; 13. září, 8.00 – 16.00: závod ženských štafet, 14. září, 10.00 – 16.00: závod mužských štafet. Všechny údaje jsou v českém letním čase.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud