7. března 2013 • 12:55

Ragbyoví mistři si platí soustředění ze svého

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ragbisté RC Mountfield Říčany podstupují v těchto dnech přípravu na jarní část KB extraligy ve vyhlášeném Sportovním centru Radostova v Luhačovicích na Zlínsku. Úřadující mistři jsou v největších moravských lázních popáté a tamní podmínky si velmi pochvalují. Hráči mají až čtyřfázové tréninkové jednotky denně. Na závěr soustředění sehrají říčanští ragbisté v sobotu devátého března turnaj se soupeři z Vyškova a Zlína



Toto všechno se ragbistům Mountfieldu Říčany musí vejít do autobusu, který je vezl na soustředění.
Toto všechno se ragbistům Mountfieldu Říčany musí vejít do autobusu, který je vezl na soustředění.

„Pro nás je toto soustředění před jarní části extraligy zcela zásadní. Uděláme na něm nejvíce práce a hráči se mohou věnovat jenom tréninku,“ vysvětluje Martin Javůrek, sportovní ředitel klubu a asistent hlavního trenéra v jedné osobě.

Tři sta kilometrů vzdálenou lokalitu zvolili trenéři záměrně. „Tým je pohromadě celý týden, nikdo si nedovolí odjet. Všichni se věnují skutečně jen ragby. Máme vyzkoušené, že kdybychom byli blízko Říčan, táhlo by to hráče k rodinám, do škol a nebo k jejich podnikání,“ říká Javůrek.

Ragbisté načínají tvrdý denní program ranním výběhem, na něj navazuje dopolední kondiční devadesátiminutovka. Odpoledne probíhá herní trénink a ještě večer přichází zpestření v podobě florbalu, fotbalu a dalších míčových her v hale. „Ano, je to tvrdé, ale jedině tak se můžeme dobře připravit na jarní část ligy. Hráči to vědí a tu zátěž podstoupí. Pokoušíme se jim ji všemožně zpestřit. Kromě rehabilitace, plavání a saun se věnujeme aerobiku, a to i vodnímu,“ vypočítává Javůrek pohybové aktivity.

„Na aerobik už jsme si zvykli, ale zpočátku to bylo hodně zvláštní, protože jde o zcela jiné pohyby a zatěžování svalů než u ragby. Ale přišli jsme tomu na chuť, protože cítíme, že nám pomáhá narovnat naši disbalanci,“ říká jedenadvacetiletý Jan Kučera, útoková spojka mistrovského týmu. Student druhého ročníku pražské Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy se na nově pojaté tréninky dívá i z odborného hlediska. „Jasně, snažím se to spojovat se školou, protože mi to pomáhá oběma směry. Třeba zásadně neodmítám masáže a další rehabilitační podporu, protože vím, jak je to pro tělo důležité,“ dodává český reprezentant.

Mountfield Říčany je po pěti ze čtrnácti kol základní části soutěže čtvrtý. Podle Javůrka je to také tím, že v probíhající sezoně do kádru zabudovává mladé hráče. „Až osm a to je velmi nezvyklý krok. Z tohoto pohledu se sezona vyvíjí očekávaným směrem. Na jaře se však chceme zlepšit a naším cílem je postoupit do play off,“ tvrdí Javůrek a popisuje, na co se trenérský štáb na soustředění zaměří: „Především na obranu, protože tam jsme na podzim hořeli.“

Nováčci týmu podstoupí při soustředění v Luhačovicích křest. Stejný, jaký znají mladíci v anglických fotbalových týmech. „Bude se zpívat. Bez pardonu. Jde nám totiž i o utužení kolektivu, aby se mladí skutečně zapojili a nebyli stranou,“ doplňuje Javůrek. „Jo, jo, i já jsem to loni podstoupil. Dal jsem Karla Gotta Kávu si osladím a už se těším, co předvedou ti mladí letos,“ říká Kučera.

V týmu mistrovského celku ragbyové extraligy jsou pouze amatéři, aby se mohli připravovat ve zcela profesionálních podmínkách, musejí si část soustředění zaplatit. Každý z hráčů přispěje na týdenní pobyt v Luhačovicích částkou 2500 korun. „Ono je to i motivační. Přece se nebudou za vlastní peníze flákat. Ale ten servis je skutečně na úrovni. Nemusejí se starat o nic. Dokonce i oblečení po tréninku jen shodí ze sebe a ráno je mají vyprané zase připravené,“ popisuje Javůrek.

Do autobusu při nedělním odjezdu z Říčan nastoupilo 23 hráčů a devět členů realizačního týmu. „Vy snad jedete do Himaláje,“ ozvalo se před sportovní halou, když místní fanynka viděla, kolik toho ragbisté vezou. Kromě tradičních pomůcek, tedy míčů, s sebou nakládali hokejky na florbal, masérské stoly, ale také pytle se dřevem a obrovský hrnec na oheň. „Když jsme pozvali týmy Vyškova a Zlína na turnaj, a jsme rádi, že přijedou, tak se o ně musíme postarat. Takže stravu jsme vzali na sebe a rozhodli jsme se ji zpestřit. Uvaříme všem guláš na ohni. Proto to dřevo a hrnec,“ vysvětluje Javůrek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud