5. října 2016 • 14:38

Další zářez v Koruně světa: Jaroš už stál na Elbrusu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Horolezec Radek Jaroš má za sebou další úspěšnou etapu svého projektu Koruna světa. V úterý večer vystoupil na 5642 metrů vysoký Elbrus, nejvyšší horu Evropy a po asijském Mount Everestu a severoamerické Denali stál na dalším vrcholu kontinentu.



„V deset hodin jsme stáli na západním vrcholu Elbrusu. Počasí vyšlo skvěle a vrcholové výhledy jsme si tedy užili,“ hlásí Jaroš na svých internetových stránkách. „Samotný pobyt a focení ale komplikoval silný vítr na vrcholku. Abych si pak dopřál i trochu samoty, vyrazil jsem posléze sám i na východní vrchol Elbrusu.“

Jaroš v roce 2014 dokončil projekt Koruna Himálaje, když vystoupil na K2 a jako patnáctý v historii tak stanul na vrcholu všech čtrnácti osmitisícovek bez použití přídavného kyslíku. Letos se pustil do další mise, v níž chce vystoupit na nejvyšší hory všech kontinentů.

Jaroš už v roce 1998 stál na vrcholu Mount Everestu (8850 metrů), nejvyšší světové hory a zároveň vrcholu Asie. Letos na jaře pak vystoupil na severoamerickou Denali (6190 metrů).

Elbrus nepatří mezi lezecky náročné hory, a proto si Jaroš expedici zpestřil. Začátkem září vyrazil se svým doprovodným týmem z Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě na kolech. Podle původního plánu měl takto dojet až pod Elbrus, s přesunem přes Černé moře trajektem. Nakonec několik pasáží kvůli časovému zdržení nebo příliš frekventovaným silnicím výprava projela autem.

„Expedice Koruny světa Elbrus 2016 je úspěšná! Po měsíc trvající cestě z Nového Města na Moravě přes půl Evropy (a kousek Asie) jsme dosáhli vrcholu nejvyšší hory Evropy – kavkazského Elbrusu,“ mohl Jaroš oznámit.

Na vrchol šla výprava ve dvou skupinách. S Jarošem na západní vrchol Elbrusu vyrazili Pavel Prokop a Pavel Hendrych. „První skupinu jsme dostihli ve výšce 5100 metrů a dále pokračovali společně,“ líčil Jaroš.

Jarošovi ještě zbývají jihoamerická Aconcagua (6959 m), africké Kilimandžáro (5895 m), Mount Vinson v Antarktidě (4892 m) a Carstensz Pyramid v Oceánii (4884 m).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud