17. prosince 2017 • 15:19

Squashový Prague Open ovládl Jordánec Alsarraj

Autor: juh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

V mezinárodním squashovém turnaji mužů Prague Open triumfoval jordánský hráč Mohammad Alsarraj. Ve finále ve sportovním centru Hamr porazil Emyra Evanse z Walesu 3:1 na sety. Turnajová jednička ve squashovém kurtu dominovala a získala svůj pátý titul na okruhu PSA. „Byl to velmi dobrý zápas, užil jsem si ho. Chvilkami jsem útočil, chvilkami bránil, vše jsem hlavně zvládl,“ tvrdil jordánský squashista. Již v semifinále turnaje s dotací 5000 USD (128 tisíc korun) skončil český hráč Daniel Mekbib.



Devatenáctiletý Jordánec Alsarraj, který je na světovém žebříčku PSA na 89. místě, prohrál první set. Proti precizně hrajícímu hráči z Walesu se jen těžko prosazoval a výměny trvaly velice dlouho. Ve druhé sadě Alsarraj hru zpřesnil a ovládl ji 11:8. „Musel jsem zlepšit svoji hru, v prvním setu to nebylo dobré. Dokázal jsem ale na soupeře zareagovat a hlavně zlepšit svůj pohyb po kurtu. To bylo klíčové,“ dodal Alsarraj, který v Praze žije a trénuje. „Bydlím kousek od Strahova a připravuji se v místním klubu. Jsou zde výborné podmínky pro trénink, občas si také zahraji s českými hráči, kteří jsou skvělí.“

Pro jednadvacetiletého Emyra Evanse, který je na 143. místě žebříčku PSA, znamenala finálová účast nejlepší výsledek v kariéře. „Byl to dobrý zápas, byl jsem vždycky blízko od zisku setu. Ale soupeř zahrál pokaždé dobře v rozhodujících výměnách, hlavně ve druhém a čtvrtém setu,“ popisoval Evans, fanoušek fotbalového klubu FC Liverpool a tenisty Rogera Federera.

Z českých hráčů došel na Prague Open nejdál Daniel Mekbib. Čtvrtý nasazený hráč prohrál v semifinále po jasném průběhu Evansovi z Walesu 0:3 na sety. „Vůbec se mi nedařilo, necítil jsem se komfortně a dělal hodně chyb,“ popisovala česká jednička, která čeká na první turnajový triumf na okruhu PSA. „Myslím, že herně a fyzicky na to mám. Pro příště je potřeba se připravit ještě asi lépe po mentální stránce,“ dodal český squashista, který je na žebříčku na 103. místě.

Doposud jediným českým vítězem turnaje PSA je Jan Koukal, který má na kontě 34 triumfů. V roce 2008 prohrál finále Martin Štěpán v Bratislavě. Finále mezinárodního turnaje si rovněž zahrál Mekbib, Ondřej Uherka a naposledy v pátek v íránském Teheránu Martin Švec. „Pro triumf v turnaji je potřeba vyhrát čtyři zápasy v řadě, což zatím mladí čeští hráči nezvládli. Je to zkušenost, kterou musí nejprve nabrat. Nebojím se ale toho, že by to v brzké budoucnosti další český squashista nedokázal,“ hodnotil Tomáš Fořter, ředitel turnaje Prague Open a generální sekretář České asociace squashe.

PRAGUE OPEN, turnaj s dotací 5000 USD, finále: Mohammad Alsarraj (Jord.) - Emyr Evans (Wales) 3:1 (-9, 8, 3, 9).

Témata:  squash, Prague Open, Mekbib
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud