22. ledna 2018 • 08:46

Čeští squashisté získali v Praze deset medailí, dominoval Byrtus

Autor: juh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtý největší squashový turnaj v Evropě v rámci juniorských kategorií se uskutečnil o víkendu v Praze. Ve třech sportovních centrech (Hotel STEP, SBC a Hectoru) se odehrálo více než 700 zápasů na čtrnácti kurtech a zúčastnilo se ho 296 hráčů z 34 zemí. Čeští reprezentanti byli vidět, vždyť vybojovali deset pódiových umístění! Vítězství v kategorii do 19 obhájil Viktor Byrtus, když ve finále porazil Ondřeje Vorlíčka. Druhým českým vítězem pak byla Karolína Šrámková, která uspěla v kategorii do 11 let.



Český squash potvrdil svoji pozici – v Evropě patří k elitním týmům. Kromě dvou turnajových vítězství bylo i osm umístění na stupních vítězů, o které se postarali domácí hráči. „Je potřeba si uvědomit, že zde byla obrovská konkurence. Mezi nejlepší se dostali reprezentanti Egyptu, Íránu, USA, Kataru a řada dalších evropských zemí. Jsem rád, že český squash má budoucnost zajištěnou,“ prohlásil Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe.

Největší naděje na úspěšné výsledky do budoucna je stále u Viktora Byrtuse – šestnáctiletý hráč, který podruhé uspěl na Czech Junior Open v kategorii do 19 let. Tentokrát porazil tréninkového kolegu Ondřeje Vorlíčka 3:1 na sety. „Úroveň v Praze byla skvělá, bylo zde spoustu squashistů ze zahraniční. Jsem rád, že jsem uspěl. Chci tuto akci vyhrát čtyřikrát za sebou, což ještě nikdo nedokázal,“ dodal Viktor Byrtus, který je v současné době na osmém místě republikového žebříčku mužů. Následujícím cílem je vybojovat titul na mistrovství Evropy.

Na dalších medailové pozice se dostali Vojtěch Martinovský, Aneta Sezemská, Marek Panáček, Tereza Široká, Karím Farrag, Tamara Holzbauerová a Riana Alexová. „Nebylo vůbec jednoduché zkoordinovat skoro 300 účastníků během pár dní ve třech různých místech. Vše se ale zvládlo. Teď nás čeká mistrovství České republiky, které se uskuteční začátkem března, a ještě předtím v únoru republikové mistrovství juniorů,“ dodal Tomáš Fořter, generální sekretář České unie sportu.

Czech Junior Open, turnaj kategorie Super Série v Praze, do 19 let, junioři - finále: Viktor Byrtus (ČR) - Ondřej Vorlíček (ČR) 3:1 (9, 2, -8, 6), juniorky - finále: Amre Allinckxová (Švýc) - Nadiya Ušenková (Ukrj.) 3:0 (4, 3, 4). Do 17 let, junioři - finále: Coron Moran (Ir.) - Sam Buckley (Ir.) 3:2 (9, -7, 6, -8, 5), juniorky - finále: Klara Möllerová (Dán.) - Alesya Alešhinaová (Rus.) 3:1 (-5, 8, 4, 7).

Témata:  squash, Praha, Byrtus
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud