17. dubna 2018 • 15:56

Squashista Byrtus si připsal historický výsledek

Autor: apk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Squashista Viktor Byrtus má za sebou největší úspěch své kariéry. Talentovaný sedmnáctiletý hráč se dostal do finále evropského šampionátu juniorů do 19 let v Polsku. Takový výsledek nepředvedl ani Jan Koukal, osmnáctinásobný domácí šampion. „Chtěl bych být lepší než on. Nevím, zda překonám jeho osmnáct domácích titulů, ale rád bych dosáhl lepšího umístění na světovém žebříčku,“ vyhlásil Byrtus z Corkers Ostrava.



Český squash stále stoupá a dokazují to aktuální výsledky. Na evropském šampionátu juniorů v Polsku se dokázali Češi umístit na předních příčkách. Vůbec poprvé současně vybojovali medaile v týmové soutěži i v turnaji jednotlivců. Kdo se stal největším tahounem? Viktor Byrtus! Nejprve se dostal do finále mezi jednotlivci, poté pomohl českému národnímu týmu získat bronzové medaile v soutěži družstev.

Sází na trik-shoty

„Jedná se o historické výsledky pro český squash. Byrtus navíc dokázal, že patří k největším talentům evropského squashe,“ prohlásil Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe. Ke špičce patří Angličané, kteří vynikají bojovností a naučenými kombinacemi. Nebo Francouzi, kteří disponují až neskutečnou kondičkou. Byrtus je však dokáže porážet. Čím? Jeho údery jsou složitě předvídatelné, vyniká díky své kreativitě v útočné fázi.

„Baví mě, když mohu soupeře ničit tím, že čtu jeho hru. A když ho rozhodím nečekaným úderem. Pak nad tím začne přemýšlet a znejistí,“ popisuje Byrtus, který si pomáhá trik-shoty. Co to znamená? „Když míček padá na podlahu, já k němu přiběhnu, hlavou rakety kolem něho dvakrát obtočím a pak zahraju třeba kraťas. Protivník jen žasne. Jo, takhle už jsem několikrát udělal bod,“ prozradil třináctý nejlepší hráč českého žebříčku.

Byrtus je střelec, Koukal stratég

Už nyní je Byrtusův talent přirovnávám k Janu Koukalovi, české squashové legendě. Maximem pro osmnáctinásobného domácího mistra na evropském juniorském šampionátu bylo třetí místo. Byrtus ho však o jednu příčku překonal. Čím jsou nejvíce odlišní? Zejména stylem hry. „Koukal odmalička nebyl žádný střelec, ale spíše vytrvalec a obranář. Vyhrával mezi juniory zejména tím, že soupeře uběhal. Byrtusova hra je aktivnější, útočnější. Používá jiné zbraně než Koukal,“ porovnal Tomáš Fořter, podle kterého má Byrtus šanci, aby Koukala v budoucnosti překonal.

„Patrně nezíská osmnáct českých titulů, to je podle mě nepřekonatelné. Ale na světovém žebříčku se může dostat výše, pokud vydrží pracovat jako dosud.“ Cílem je tak překonat 39. místo, to je maximem Koukala na žebříčku PSA. A jedním z přání Byrtuse, který se squashem začínal v Třinci a nyní trénuje v Ostravě pod Janem Mutinou. „Chci se zaměřit hlavně na mezinárodní turnaje a uspět na těch nejtěžších akcích. A hlavně se squashem bavit,“ vyhlásil Byrtus.

Témata:  squash, Byrtus
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud