3. září 2008 • 10:56

Ruští zápasníci sumó měli pozitivní test

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tradičním japonským sportem sumó otřásá drogová aféra. Doživotním zákazem startu za vlastnění marihuany byli potrestáni zápasníci Wakanoho, bratři Roho a Hakurozan.



Wakanoho byl minulý měsíc zatčen s marihuanou v peněžence a koncem srpna dostal jako první aktivní sumista v historii doživotní zákaz zápasení.

Vedení japonské asociace suma poté zkontrolovalo 69 zápasníků a podle dnešního oficiálního prohlášení přistihlo dva další Rusy.

Bratři Soslan a Batraz Boradzovové, což jsou jejich pravá jména, užívání drogy popřeli. "Nikdy jsem se něčeho podobného ani nedotknul. Chci nový test a v nemocnici, které věřím," řekl novinářům slavnější z dvojice Roho, jenž zápasí v elitní divizi.

Podle japonských zákonů se vlastnění marihuany trestá až pěti lety vězení. Cizinci usvědčení z drogových přečinů mohou být deportováni a hrozí jim doživotní zákaz vstupu do země.

Image japonského národního sportu sumó, jenž má svůj původ v náboženském rituálu, tak utrpěla současným skandálem další ránu, které se na něj v posledních měsících valí.

Loni dostal nejslavnější zápasník s titulem jokozuna Asašorju do té doby nevídaný distanc na dva turnaje, neboť oficiálně kvůli zranění vynechal letní turné, ale v televizi se objevily záběry, jak hraje v rodném Mongolsku fotbal.

Letos v únoru byl zase zatčen trenér, jenž je podezřelý z toho, že při tréninku ubil svého sedmnáctiletého svěřence.

Články odjinud


Články odjinud