12. října 2008 • 07:29

Vitalij Kličko se vrátil na boxerský trůn

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukrajinský boxer Vitalij Kličko se opět stal profesionálním mistrem světa v těžké váze. V sobotním duelu o titul organizace WBC v Berlíně porazil dosavadního majitele pásu pro šampiona Samuela Petera.



Nigerijský boxer vzdal duel po osmém kole.

Sedmatřicetiletý Kličko se vrátil na trůn po téměř čtyřech letech od skončení kariéry, ke kterému se tehdy odhodlal coby úřadující šampion kvůli zdravotním problémům. Ačkoliv za celou tu dobu neabsolvoval jediný zápas, byl dnes favoritem a od počátku svoji roli potvrzoval.

O devět let mladší Peter inkasoval celou řadu těžkých úderů, sám zasáhl vyššího protivníka sporadicky, ačkoliv Kličko se prakticky nekryl. Do devátého kola z vypsaných dvanácti už vyčerpaný a otřesený Afričan nenastoupil, jen zůstal sedět ve svém rohu u sekundantů.

"Kdyby Samuel nezastavil zápas sám, zřejmě bych to ukončil v následujících dvou kolech. Knokautoval bych ho. Inkasoval stále víc a už měl křehkou bradu," uvedl Kličko.

Kličko nadchl 14.000 diváků, před kterými byl v podstatě doma, protože v Německu žije. Přesně 1400 dní po svém posledním zápase si splnil sen, protože je mistrem světa současně se svým mladším bratrem Vladimirem.

Ten má v držení pásy organizací WBO a IBF, v utkání mu dělal asistenta v rohu ringu. "Věděl jsem, že kdybych prohrál, další šanci bojovat o titul už nedostanu. Ta jízdenka nebyla zpáteční. Využil jsem šanci a splnil si sen," radoval se Vitalij Kličko.

O jeho suverenitě se obdivně vyjádřil i Peterův promotér Don King. Výsledek duelu jej prý nepřekvapil. "Byl pánem situace, boxoval par excellence, s grácií a elegancí," vyjádřil se uznale King a zároveň vyloučil, že by někdy mělo dojít na souboj mezi oběma ukrajinskými bratry. "Vitalij a Vladimir spolu nikdy nebudou boxovat, na to můžete zapomenout. Nikdy," uvedl mocný Američan.

Vitalij Kličko slavil 36. vítězství v 38. utkání v kariéře, v minulosti jej přemohli pouze Chris Byrd a Lennox Lewis, kteří ale profitovali z jeho zranění. Peter prohrál podruhé z 32 profesionálních zápasů. Před třemi lety nestačil na Vladimira Klička.

Články odjinud


Články odjinud