27. dubna 2009 • 12:06

Minařík se ztratil při sestupu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Horolezec Martin Minařík je nezvěstný. Podle zprávy serveru horyinfo.cz se jednačtyřicetiletý Čech ztratil pod Annapurnou a zřejmě nepřežil. Při středečním sestupu mu nebylo dobře a jeho francouzská kolegyně ho musela zanechat ve výšce 7100 metrů.



Záchranáři v neděli ukončili pátrání.

Minařík byl v Himálaji s Francouzkou Elisabeth Revolovou a Slovákem Jozefem Kopoldem. Vrchol desáté nejvyšší hory světa Annapurny se pokoušeli zdolat Boningtonovou cestou na jižní stěně. Nepřálo jim ale počasí a po prvním neúspěšném pokusu o zdolání vrcholu trojici opustil Kopold, který měl před sebou další expedici.

Minařík s Revolovou poté další výstup kvůli silnému větru vzdali, zvládli však vystoupit na východní vrchol ve výšce 8016 metrů. Při náročném sestupu Revolová ve středu informovala sms zprávou, že Minaříkovi není dobře. Nakonec svého kolegu ve výšce 7100 metrů opustila a na pokraji sil došla do vesnice Manang, odkud ji transportoval vrtulník.

Když Minaříka opustila, byl podle ní velmi vyčerpaný a s omrzlými prsty na nohou nebyl schopný samostatného pohybu. Pátrání po českém horolezci bylo neúspěšné a záchranná akce, do níž byli zapojeni šerpové i vrtulníky, byla v neděli odvolána. Revolová se v tentýž den vrátila do Francie.

Poslední Minaříkův zápis na jeho webové stránce je z 20. dubna. "Pomalu se posunujeme dolů, sílu prošlapávat stopu má jen Eli. Strmé srázy odjišťujeme, tak jsme slezli celý Rock Noir. Jde to velmi pomalu," uvedl český horolezec. Šance na to, že by mohl přežít, jsou podle stránky horyinfo.cz vzhledem k nedostatku potravin a vody nulové.

Otec dvou dětí Minařík se zúčastnil jedenácti himálajských expedic a vystoupil na sedm osmitisícových vrcholů.



V Himálaji už zahynulo několik českých horolezců

Výběr nejznámějších tragédií českých a československých horolezců ve světových velehorách:

31. května 1970 - Lavina ledu a kamení, uvolněná při zemětřesení z nejvyšší peruánské hory Huascarán (6768 m), pohřbila čtrnáctičlennou výpravu československých horolezců.
24. května 1976 - Prvním Čechem, který stanul na vrcholu osmitisícovky, byl Karel Schubert na nepálském vrcholu Makalu (8463 metrů). Při sestupu však tragicky zahynul.
16. října 1984 - Prvními Čechoslováky na nejvyšším světovém vrcholu Mount Everest (8848 metrů) byli 15. října 1984 Slováci Jozef Psotka a Zoltán Demján. Psotka druhý den po dosažení vrcholu při sestupu zahynul.
17. října 1988 - Při tragické expedici na Mount Everest zahynuli čtyři českoslovenští horolezci - Jaroslav Jaško, Peter Božík, Dušan Becík a Jozef Just. V té době výkvět slovenského horolezectví.
5. srpna 2004 - Pět českých horolezců zahynulo pod lavinou v pohoří Ťan-Šan na území Kyrgyzstánu. Ledová masa, která se utrhla na hoře Chan Tengri ve výšce kolem pěti tisíc metrů, zavalila mezinárodní skupinu, v níž byli Češi, Rusové a Ukrajinci. Tragédie si vyžádala celkem 11 obětí.
10. května 2006 - Při pokusu o zdolání pátého nejvyššího himálajského vrcholu Lhoce (8516 metrů) zahynul český horolezec Pavel Kalný.
16. května 2007 - Výstup mezinárodní expedice 7 Summits Club na Mount Everest si vyžádal dva lidské životy. Jedním z nich byl i nejmenovaný český horolezec, jenž zemřel v táboře ve výšce 8300 metrů nad mořem.
8. srpna 2007 - Během cesty početné české výpravy, jejímž členem byl rovněž ministr životního prostředí Martin Bursík, na vrcholy Gašerbrumu I a II zahynul horolezec Jiří Daněk.
27. dubna 2009 - Při pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny zřejmě zemřel Martin Minařík. Vyčerpaného horolezce musela jeho francouzská kolegyně zanechat ve výšce 7100 metrů. Pátrání po něm skončilo bez úspěchu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud