Ivo Pospíšil
4. prosince 2015 • 18:09

Češkám začíná florbalové MS. Chceme medaili, věří trenér

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na svém kontě mají zatím jen jednu bronzovou medaili z MS 2013 a aktuální pozici takovou, že se s nimi počítá až jako se čtvrtými v pořadí. Za Švédskem, Finskem nebo Švýcarskem. „Věříme, že se ale medaile povede,“ říká kouč Miroslav Janovský před sobotním startem MS v Tampere, kde české florbalistky na úvod vyzvou papírově slabší Lotyšsko. A mluví o tom, že semifinále je povinností. 



Když měřily síly se stejnými soupeři během listopadového turnaje EFT, dostaly pořádný impuls, jak co zlepšit: Česko – Finsko 0:3, Česko – Švédsko 2:9 a Česko – Švýcarsko 3:5.

Hned na to ale pilovaly přesilové hry, standardní situace, trénovaly i s mužskými kolegy a ve čtvrtek vyrazily do finského Tampere. Tam, kde zítra české hráčky začnou MS ve florbale.

„Rozložení sil nám dává jasné noty. Základní cíl je postup do semifinále, a pokud nepostoupíme, nebude to úspěšné mistrovství. Jakmile se tam dostaneme, máme dvě příležitosti na urvání jedné z medailí,“ tvrdí trenér Miroslav Janovský.

Češky se přitom budou snažit prolomit čtyřleté čekání na medaili. Pouze v roce 2011 totiž získaly bronz na turnaji ve Švýcarsku. Jinak před dvěma lety skončily v domácím prostředí čtvrté – po porážce se Švýcarskem 3:4 v prodloužení. 

  ČESKÝ PROGRAM 
5.12.   ČESKO – Lotyšsko (10.00)
6.12.  ČESKO – Švédsko (18.15)
7.12.  ČESKO – Německo (14.30)

„Pokud bychom uměli predikovat, budeme hrát semifinále s Finskem nebo Švýcarskem a jelikož jsme je v cyklu dokázali také jednou porazit, věříme, že by to mohlo zase přijít. Když se podíváme na dlouhodobé statistiky, budeme muset předvést maximální výkon, abychom jednu medaili získali, a jsem přesvědčený, že si to tým uvědomuje,“ uvedl Janovský. 

Do týmu proto vedle osmi nováčků nominoval i jako kapitánku zkušenou Denisu Billou, která se vrátila po plastické operaci kolene a na MS si zahraje jako první Češka stý zápas v reprezentaci.

„Semifinále je to nejmenší, co musíme udělat. Tři mistrovství jsme po sobě byly v semifinále, a když půjdeme třeba na Švýcarky, věřím, že se můžeme dostat i do finále,“ uvedla Billá. 

Mistrovství světa českým florbalistkám začíná v sobotu. Od 10.00 vyzvou Lotyšsko.

ČESKÁ NOMINACE

Brankářky: Lenka Kubíčková (1. SC Vítkovice), Hana Ranochová (Chodov)

Obránkyně: Denisa Billá, Martina Čapková (obě Herbadent Praha 11 SJM), Iveta Hyršlová (FbŠ Bohemians), Klára Leierová (FBC Liberec), Veronika Rybičková (Elite Praha), Hana Koníčková (NST Lappeenranta/Fin.), Denisa Ratajová (SB-Pro/Fin.)

Útočnice: Anet Jarolímová, Martina Řepková, Jana Vojáčková, Eliška Vrátná (všechny Chodov), Veronika Enenkelová, Kamila Paloncyová (obě 1. SC Vítkovice), Adéla Bočanová (FbŠ Bohemians), Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam/Švéd.), Michaela Mlejnková (Red Ants Rychenberg/Švýc.), Hana Sládečková (SB-Pro/Fin.), Tereza Urbánková (KAIS Mora/Švéd.).

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud