13. listopadu 2011 • 15:46

V Abú Zabí dominoval Hamilton, Vettel odstoupil v prvním kole

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Abú Zabí formule 1 a ukončil tamní nadvládu Sebastiana Vettela. Německý světový šampion, který zvítězil ve Spojených arabských emirátech v obou dosavadních ročnících, dnes ulehčil britskému soupeři cestu ke třetímu triumfu v sezoně odstoupením hned v prvním kole.



V předposledním závodu sezony skončil druhý Fernando Alonso z Ferrari před Jensonem Buttonem z McLarenu, který udržel druhou pozici v šampionátu. Do závěrečné Grand Prix Brazílie půjde za dva týdny s náskokem deseti bodů na Alonsa (255:245).

Šanci na titul vicemistra má stále i Vettelův týmový kolega Mark Webber (233), který dnes dojel čtvrtý. Hamilton navzdory vítězství už na konečnou druhou příčku dosáhnout nemůže.

Vettel v Abú Zabí jako kdyby vyslyšel prosbu hvězdného hosta 18. závodu sezony Paula McCartneyho, který v sobotu v narážce na dosavadní nadvládu německého pilota prosil, zda by jednou nemohl nechat vyhrát britské jezdce. A Vettel umetl Hamiltonovi cestu hned po několika stovkách metrů.

Ačkoliv po startu z pole position udržel vedení, v nájezdu do druhé zatáčky ztratil kvůli poškozenému pravému zadnímu kolu kontrolu nad formulí a skončil mimo trať. Na chvostu startovního pole pak "po třech" dojel do depa, ale mechanici nebyli schopni vůz opravit.

"To člověka naštve. Proč k tomu došlo, zatím nevíme. Je trochu těžké tu pneumatiku prohlížet, protože je na kousky," kroutil hlavou Vettel. "Start byl perfektní, první zatáčka taky. Pak se to stalo, napoprvé jsem ještě auto zachránil, pak už to prostě nešlo. Je to k zlosti, protože až na tu pneumatiku jsme všechno udělali dobře...," litoval.

Čtyřiadvacetiletého německého pilota postihl vůbec první výpadek v sezoně, naposledy nedokončil závod vloni v říjnu v Koreji. Znamená to také, že i po letošku zůstane jediným rekordmanem v počtu vítězství za sezonu Vettelův krajan Michael Schumacher, který v roce 2004 vyhrál 13 závodů z osmnácti. Vettel se nyní zastavil na jedenácti triumfech a může už přidat jen jediný za dva týdny v Brazílii.

Po Vettelově odstoupení nestálo Hamiltonovi nic v cestě. Britský exmistr světa v Abú Zabí ovládl už páteční tréninkový den a kraloval i sobotě, než mu Vettel na poslední možnou chvíli sebral pole position a vyrovnal rekord Nigela Mansella 14. kvalifikačním vítězstvím v sezoně.

"Nevím, jestli bych vyhrál, kdyby Seb nevypadl, ale byli jsme dnes velmi rychlí. Už v kvalifikaci se mi dařilo a také v trénincích to líp nemohlo jít," řekl Hamilton. "Už jsem na několik zajímavých vítězství dosáhl, ale tohle patří k mým nejlepším. Neudělal jsem jedinou chybu, ačkoliv jsem byl docela pod tlakem, protože se kolem mne začaly šířit určité pochybnosti," doplnil s připomenutím množící se kritiky na nebezpečný způsob jízdy z některých předchozích závodů.

Jeho pozici nikdo až do konce závodu neohrozil a mistr světa z roku 2008 si dojel pro 17. vítězství v kariéře. Navázal jím na letošní triumfy v Číně a Německu, kde Vettel jedinkrát v sezoně dokončil závod mimo stupně vítězů čtvrtý. "To vítězství je o to hezčí, že moje maminka má dneska narozeniny. Věnuju jí ho," uvedl Hamilton.

Prakticky celý závod odkroužil bezpečně před Alonsem, který záhy předjel Buttona. Ten v Abú Zabí svedl hned několik soubojů s rychlejším Webberem, Australana ale o lepší výsledek připravila nepovedená zastávka v boxech a ještě na poslední chvíli odložená povinná výměna pneumatik.

Výsledky:

1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:37:11,866 (prům. rychlost: 188,494 km/h),
2. Alonso (Šp./Ferrari) -8,457, 3. Button (Brit./McLaren) -25,881, 4. Webber (Austr./Red Bull) -35,784, 5. Massa (Braz./Ferrari) -50,578, 6. Rosberg -52,317, 7. Schumacher (oba Něm./Mercedes) -1:15,964, 8. Sutil (Něm./Force India) -1:17,122, 9. Di Resta (Brit./Force India) -1:41,087,
10. Kobajaši (Jap./Sauber) -1 kolo.

Průběžné pořadí (po 18 z 19 závodů):

1. Vettel (Něm./Red Bull) 374 b., 2. Button 255, 3. Alonso 245, 4. Webber 233, 5. Hamilton 227, 6. Massa 108, 7. Rosberg 83, 8. Schumacher 76, 9. Petrov (Rus./Renault) 36, 10. Heidfeld (Něm./Renault) 34.

Pohár konstruktérů:

1. Red Bull 607, 2. McLaren 482, 3. Ferrari 353, 4. Mercedes 159, 5. Renault 72, 6. Force India 57, 7. Sauber 42, 8. Toro Rosso 41, 9. Williams 5.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud