7. července 2012 • 16:40

GP Británie ničí déšť, mokrou kvalifikaci vyhrál Alonso

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deštivou kvalifikaci na Velkou cenu Británie formule 1, jež byla na hodinu a půl přerušena kvůli mokré trati, vyhrál Španěl Fernando Alonso s Ferrari. Lídr šampionátu tak vyrazí z pole position obhajovat své loňské vítězství na okruhu Silverstone.



Déšť trápil jezdce už během pátečních tréninků a dnes se kvůli němu kvalifikace protáhla nad plán o 92 minut. Šest minut před koncem druhé ze tří částí byla kvalifikace přerušena kvůli velkému množství vody na trati.

V té době už nepokračoval domácí exmistr světa Jenson Button, jenž ještě v domácí Grand Prix nebyl na stupních vítězů. O zlomení této série se bude pokoušet po startu ze 17. pozice.

Po půldruhahodinové pauze zajel nejrychlejší čas vítěz předchozího závodu z Valencie Alonso, jenž si připsal první pole position od Singapuru 2010. Druhého Australana Marka Webbera z Red Bullu porazil pouze o 47 tisícin sekundy.

"Zajet dobré kolo v těchto podmínkách bylo složité, ale jsem rád za pole position téměř po dvou letech - pro Ferrari to byla dlouhá doba," řekl Alonso, jenž vede šampionát před Webberem o 20 bodů.

"Ale v takovém počasí je na druhou stranu kvalifikace jedna z nejméně důležitých v sezoně, protože v závodě se to nejspíš hodně promíchá," dodal Španěl.

Do druhé řady se postaví němečtí mistři světa. Třetí čas zajel rekordman v počtu titulů Michael Schumacher s Mercedesem, vedle nějž bude na roštu aktuální dvojnásobný šampion Sebastian Vettel z týmu Red Bull.

Kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Alonso (Šp./Ferrari) 1:51,746, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:51,793, 3. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:52,020, 4. Vettel (Něm./Red Bull) 1:52,199, 5. Massa (Braz./Ferrari) 1:53,065, 6. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:53,290, 7. Maldonado (Venez./Williams) 1:53,539, 8. Hamilton (Brit./McLaren) 1:53,543, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) 1:54,382, 10. Grosjean (Fr./Lotus) bez času.

Pozn.: Hülkenberg bude na startu přeřazen o pět míst dozadu kvůli výměně převodvky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud