15. dubna 2014 • 12:18

Odvolací soud FIA potvrdil Ricciardovu diskvalifikaci v Melbourne

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Mezinárodní automobilová federace (FIA) zamítla odvolání stáje Red Bull proti diskvalifikaci jejího pilota Daniela Ricciarda z březnové Velké ceny Austrálie. Pilot formule 1 na domácí trati původně obsadil druhé místo, následně však o něj přišel kvůli překročení povolené spotřeby paliva.



Nováček mistrovského týmu zajel 16. března v domácí GP v Melbourne životní závod, jenže po pětihodinovém jednání přišla jeho diskvalifikace. Red Bull se proti verdiktu odvolal k soudu FIA v Paříži. Mezi pěti soudci, kteří o případu rozhodli, byl i český advokát Jan Šťovíček.

Podle nových pravidel mohou vozy F1 v závodě využít maximálně 100 kilogramů benzinu, jeho okamžitá spotřeba navíc nesmí přesáhnout 100 kg za hodinu. A právě tomuto předpisu Ricciardo podle komisařů v Melbourne nevyhověl.

Red Bull ale tvrdí, že palivový senzor dodaný FIA měřící průtok nepracoval přesně a měl výkyvy během celého víkendu v Austrálii. Šťovíček České televizi řekl, že odvolací soud rozhodl jednomyslně.

"Red Bull neunesl své důkazní břemeno a nepřesvědčil nás, že jeho auto bylo v souladu s pravidly," řekl český právník serveru iDnes. Sám moc nerozumí tomu, proč se o to tým loňského mistra světa Sebastiana Vettela pořádně nepokusil.

"Ta debata se točila spíš kolem toho, že senzor, který dostali od FIA, nefungoval správně. To já bych se snažil dokázat, že limit průtoku byl respektován. Takový důkaz však nezazněl," popsal Šťovíček, jak pondělní odvolací řízení probíhalo.

Tým Red Bull verdikt akceptoval, i když s nevolí. "Jsme samozřejmě zklamáni a neodvolávali bychom se, kdybychom si nemysleli, že máme silné argumenty. Věříme, že jsme po celou dobu GP Austrálie dodrželi technické předpisy," reagovala nejlepší stáj šampionátu F1 posledních čtyř let.

Ricciardo v Melbourne přišel za druhé místo o 18 bodů a v pořadí jezdců v seriálu MS zůstal desátý s 12 body. V Poháru konstruktérů je rakouská stáj čtvrtá.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud