15. července 2017 • 15:59

Hamilton ovládl kvalifikaci na domácí závod a vyrovnal legendárního Clarka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Británie formule 1 suverénně vyhrál domácí Lewis Hamilton z Mercedesu před dvojicí jezdců Ferrari. Druhého Fina Kimiho Räikkönena porazil o 547 tisícin sekundy. Třetí byl vedoucí muž mistrovství světa Němec Sebastian Vettel, na kterého Hamilton v průběžném pořadí ztrácí 20 bodů.




Hamilton si zajistil 67. pole position v kariéře a už pouze jedno kvalifikační vítězství ho dělí od rekordu Němce Michaela Schumachera . Do britské Grand Prix odstartuje trojnásobný světový šampion z prvního místa popáté, čímž vyrovnal rekord Jima Clarka.

Na další historické zápisy skotské legendy bude Hamilton útočit v neděli. Clarka má šanci napodobit čtvrtým triumfem ve Velké ceně Británie za sebou a také celkově pátým vítězstvím.

Nejrychlejší kvalifikační čas 1:26,600 minuty zajel Hamilton na samý závěr bojů o místa na startu. "Vždycky se snažím až do konce vymáčknout to nejlepší," řekl britský pilot.

Čtvrtý v kvalifikaci skončil jeho kolega z Mercedesu Fin Valtteri Bottas. Vítěz předchozího závodu v Rakousku ale kvůli předčasné výměně převodovky odstartuje až z devátého místa.

Ze stejného důvodu postihla penalizace v podobě posunu o pět příček na startu dozadu Australana Daniela Ricciarda z Red Bullu, který byl však v kvalifikaci poslední dvacátý.

Kvalifikace na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:26,600, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,547, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,756, 4. Bottas (Fin./Mercedes) -0,776, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,530, 6. Hülkenberg (Něm./Renault) -2,256, 7. Pérez (Mex./Force India) -2,302, 8. Ocon (Fr./Force India) -2,474, 9. Vandoorne (Belg./McLaren) -2,818, 10. Grosjean (Fr./Haas) -2,949.

Pozn.: Bottas v neděli odstartuje kvůli penalizaci za výměnu převodovky až z devátého místa.

Z prvního místa odstartuje ve Velké Británii domácí Lewis Hamilton
Z prvního místa odstartuje ve Velké Británii domácí Lewis Hamilton

MATCH OVERVIEW LEGACY
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud