19. března 2022 • 17:20

První kvalifikaci nové sezony vyhrál Leclerc, Hamilton odstartuje až pátý

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Monacký jezdec Charles Leclerc z Ferrari vyhrál kvalifikaci na zahajovací Velkou cenu sezony v Bahrajnu. Čtyřiadvacetiletý pilot zajel na trati v Sáchiru o 123 tisícin sekundy rychlejší čas než úřadující šampion Max Verstappen z Red Bullu. Třetí skončil Leclercův týmový kolega Carlos Sainz, sedminásobný šampion Lewis Hamilton byl pátý.



Rodák z Monte Carla Leclerc získal svou desátou pole position v kariéře a zaútočí na první vítězství v Bahrajnu. Nejlépe tam dosud byl před třemi lety třetí. Sedmý muž loňského ročníku mistrovství světa tak potvrdil dobrou formu Ferrari z předsezonních testů. Tu podtrhl i jeho stájový kolega Sainz, jenž odstartuje za ním z druhé řady.

Mezi dvojici pilotů Ferrari se vměstnal jen obhájce titulu Verstappen z Nizozemska. Druhý zástupce Red Bullu, mexický jezdec Sergio Pérez, byl čtvrtý.

Až s pátým místem se musel spokojit druhý muž loňské sezony Hamilton, který na Leclerca ztratil 0,680 sekundy. Britský jezdec vyhrál v Bahrajnu poslední tři závody.

Ještě hůře si vedl jeho nový týmový parťák George Russell, jenž skončil devátý s mankem 1,658 sekundy. Před Russella se dostal i bývalý pilot „Stříbrných šípů“ Valtteri Bottas. Finský jezdec Alfy Romeo odstartuje šestý. Sedmou příčku vybojoval Kevin Magnussen z Haasu, který před sezonou nahradil ruského pilota Nikitu Mazepina, vyřazeného kvůli vojenské invazi Ruska na Ukrajinu.

Nedařilo se naopak McLarenům. Lando Norris byl třináctý, Daniel Ricciardo, který se vrátil po prodělaném koronaviru, odstartuje dokonce osmnáctý.

Vozy formule 1 prošly oproti minulému roku řadou revolučních změn, které by měly přispět k větší vyrovnanosti startovního pole. Vedle přepracované aerodynamiky a nových osmnáctipalcových pneumatik mají monoposty kryty nad předními koly nebo novou podobu zadních křídel. Díky odlišnému podvozku budou vozy produkovat větší přísavný efekt a mělo by docházet k častějšímu předjíždění.

Velká cena Bahrajnu se pojede v neděli od 16:00 SEČ.

Kvalifikace na VC Bahrajnu, úvodní závod MS F1 v Sáchiru:

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:30,558, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,123, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,129, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,363, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,680, 6. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -1,002, 7. Magnussen (Dán./Haas) -1,250, 8. Alonso (Šp./Alpine) -1,637, 9. Russell (Brit./Mercedes) -1,658, 10. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,780.

F1 startuje novou sezonu: velké změny, náročný program i nová trať
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud