29. května 2009 • 09:59

Budoucnost VC Japonska ohrožena

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká cena Japonska formule 1 se možná příští rok nepojede na okruhu ve Fudži. Majitelem trati je totiž automobilka Toyota, která zvažuje, že v rámci úsporných opatření kvůli celosvětové ekonomické krizi od pořádání závodu ustoupí.



"Zvažujeme různé varianty a jednou z nich je odstoupení od pořádání Velké ceny Japonska," citovala agentura Reuters mluvčího Toyoty. Japonská automobilka očekává tento rok ztrátu 8,6 miliard dolarů (asi 165 miliard korun) a snaží se proto ušetřit, kde se dá.

Kvůli ekonomické krizi už z formule 1 odešla jiná japonská automobilka Honda, Subaru a Suzuki pak stáhly své týmy z mistrovství světa v rallye a Kawasaki omezila svůj tým v šampionátu silničních motocyklů.Na okruhu ve Fudži se jela Velká cena poprvé v roce 1976, ale po nehodě Gillese Villeneuvea, při níž zemřeli dva diváci, byla ze seriálu vyřazena.

Od roku 1986 se závody formule 1 jezdily na trati v Suzuce, předloni se však vrátily do Fudži. Letošní Velká cena Japonska se jede opět v Suzuce a poté se měl závod konat střídavě tam a ve Fudži.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud