7. prosince 2010 • 17:35

Renault se Piquetovi omluvil za divadlo s nehodou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0

Vedení stáje formule 1 Renault se omluvilo trojnásobnému mistru světa Nelsonu Piquetovi a jeho synovi za zinscenovanou nehodu při předloňské Velké ceně Singapuru a rozhodlo se zaplatit jim odškodné za urážku na cti.



Nelson Piquet mladší tehdy dostal příkazem, že má havarovat, což pomohlo k vítězství jeho týmovému kolegovi Fernandu Alonsovi. Renault se Piquetovi omluvil také za to, že ho krátce po zveřejnění skandálu obvinil ze lži.

Piquet mladší o podvodu při premiérové Velké ceny Singapuru promluvil po svém loňském vyhazovu z Renaultu. Stáj z jednoho z největších skandálů v historii mistrovství světa vyvázla s podmínečným vyřazením ze šampionátu a týmový šéf Flavio Briatore dostal doživotní zákaz činnosti ve formuli, hlavní inženýr Pat Symonds pětiletý trest. Briatore nakonec uspěl s odvoláním a posléze hovořil i o žalobě na Piqueta. Soud také překvalifikoval trest pro Symondse na pokutu. Piquet junior a jeho otec chtěli celý případ předat britskému vrchnímu soudu, aby se domohli omluvy.

"Rádi bychom se panu Piquetovi mladšímu a jeho otci omluvili za potíže a těžkosti, které celá kauza přinesla," stojí v oficiálním prohlášení Renaultu. "Jako znak upřímnosti naší omluvy a lítosti jsme připraveni zaplatit značnou částku jako odstupné. Věříme, že tím bude celý případ ukončen a nic podobného se v budoucnu nestane."

Ve zprávě vyšetřovatelů, která pronikla na veřejnost, se hovoří o tom, že Briatore a Symonds nařídili Piquetovi mladšímu, aby havaroval pokud možno tak, aby odklízení trosek trvalo co nejdéle. To se podařilo a právě kvůli přítomnosti zpomalovacího auta na trati dostal Alonso možnost vyhrát.

Piquet mladší se už nejspíš ve formuli 1 neobjeví, přestoupil do zámořské série Nascar. "Je to v tomto příběhu trochu pozdě, ale lepší než nikdy," reagoval na omluvu závodník. "Zatím se jen omluvili, není to nic zvláštního. To měli udělat už dřív," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud