29. dubna 2012 • 22:02

Prokop zajel nejlepší český výsledek historie MS, skončil čtvrtý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Automobilový jezdec Martin Prokop s fordem skončil v Argentinské rallye na čtvrtém místě a dosáhl nejlepšího českého výsledku v historii mistrovství světa. Pátý díl letošního seriálu vyhrál osminásobný světový šampion Francouz Sébastien Loeb z týmu Citroën a třetím triumfem v sezoně si upevnil průběžné první místo.



Prokop vylepšil o jednu příčku páté místo z předchozí Portugalské rallye v poslední rychlostní zkoušce. Po ní se posunul o jednu pozici výš místo Španěla Daniho Sorda, kterému praskl řemen alternátoru a ztratil dosavadní třetí místo.

Devětadvacetiletý český jezdec nestačil pouze na fenoména posledních let Loeba, dalšího člena továrního týmu Citroën Fina Mikko Hirvonena a Nora Madse Östberga, který jel stejně jako Prokop s fiestou. Od vítězného Francouze dělilo Prokopa téměř deset minut, na Östberga ztratil přes šest a půl minuty.

Prokop původně v Argentině ani neměl startovat. Účast si zajistil díky životnímu výsledku v předchozí rallye v Portugalsku, v níž vyrovnal dosavadní české maximum Romana Kresty a Jana Kopeckého. Díky tomuto úspěchu mohl absolvovat neplánovaný start na Argentinské rallye v barvách výrobce pneumatik D-Mack.

Argentinská rallye, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Loeb, Elena (Fr./Citröen DS3) 5:34:38,8, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3) -15,2, 3. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -3:10,4, 4. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS) -9:45,3, 5. Neuville, Gisoul (Bel./Citröen DS3) -11:17,6, 6. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta RS) -12:02,2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud