Ivo Pospíšil
27. října 2014 • 09:21

Jsem v sedmém nebi, radoval se Ogier. Vstoupil mezi legendy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uhájil svůj trůn. Odrazil útoky nahecovaných soupeřů i vlastních týmových parťáků. „Tohle je přesně to, co jsem chtěl. Ukázat, že můj titul není žádná náhoda,“ radoval se Sébastien Ogier, když po včerejším vítězství v Katalánské rallye obhájil titul mistra světa. Potvrdil, že je pravým nástupcem legendárního Sébastiena Loeba. A že do budoucna bude chtít na jeho rekordy ve WRC vážně útočit.



Řezal zatáčky tak ostře, jako by chtěl dostát svému logu, kde písmeno S u jeho jména připomíná vybroušený létající bumerang. Jako by ho včera Sébastien Ogier vytrhl a udělal s ním další zářez na svou rallye-pažbu. „Cítím se jak v sedmém nebi,“ smál se poté, co si díky tomu zajistil svůj druhý titul v kariéře.

V sezoně ovládl sedm z dvanácti podniků, odstoupil jen jednou a s aktuálním jednatřicetibodovým náskokem v čele na Jari Mattiho Latvalu si zajistil, že ho už o úspěšnou obhajobu nepřipraví ani závěrečná Rallye Wales. „Je to skvělý pocit, být podruhé mistrem světa a podle toho bude vypadat i oslavná párty. Letošní obhajoba byl totiž pořádný boj,“ přiznal Ogier.

Přesto dostál své pověsti chorobného ctižádostivce – žák devítinásobného šampiona a legendy Sébastiena Loeba, který po jeho odchodu do šampionátu cestovních vozů, převzal jeho vládu nad světovou rallye. Už pojedenácté v řadě je tak na prvním místě ve WRC francouzský pilot.

Jeho vyzyvatel a týmový kolega Jari Matti Latvala sice MS zdramatizoval, když vyhrál minulou Francouzskou rallye, ale mohl ještě víc. V srpnové Německé rallye o vítězství přišel v poslední den, kdy vyjel do vinic, ač měl v čele takřka minutový náskok. Těchto pětadvacet bodů mu teď chybělo.

Sébastien Ogier v akci.Foto ČTK/AP

„Musím mu pogratulovat, nedal se tu chytit a ten titul si zasloužil,“ posteskl si nyní Fin, od Ogiera si však vysloužil respekt. „Jari Matti ukázal v posledních měsících neuvěřitelně silné výkony. O to větší je to pro nás úleva, že jsme to zvládli,“ netajil se Ogier.

Oba si díky výkonům zajistili smlouvu v továrním Volkswagenu i na další sezonu. Ogier se navíc stal čtvrtým pilotem, který ve WRC obhájil titul a osmý, jenž vyhrál více než jednou.  „Za to co předváděl celou sezonu je to zasloužený vítěz. Zasloužil si jak ten loňský, tak i ten letošní titul,“ uznal šéf Volkswagenu Jost Capito. „Odolal tlaku, který na něj Jari Matti vyvíjel, využil veškeré výhody, které měl a z téhle bitvy vyšel jako vítěz. Zaslouží si nejvyšší úctu,“ dodal Capito.

Počet titulů:

9 - Sébastien Loeb (Francie)

4 - Tommi Mäkinen (Finsko), Juha Kankkunen (Finsko),

2 - Miki Biasion (Itálie), Carlos Sainz (Španělsko), Walter Röhri (Německo), SÉBASTIEN OGIER (Francie)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud