8. ledna 2014 • 11:46

Riskoval Schumacher? Před osudným pádem na lyžích nezpomalil

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdyby Michael Schumacher věděl, jak blízko je nebezpečí, určitě by zpomalil. Legendární pilot formule 1 jako zkušený lyžař ale udržel svoji rychlost, o chvíli později upadl v kamenitém terénu mezi dvěma sjezdovkami, narazil hlavou do kamene a způsobil si závažné zranění. Bylo jeho počínání neopatrné? „To v tuto chvíli nemůžeme říct,“ tvrdil vyšetřovatel nehody Patrick Quincy na tiskové konferenci v Albertville.



Schumacher leží od poslední prosincové neděle kvůli krvácení do mozku v kómatu v nemocnici Od té doby leží v kómatu a jeho zdravotní stav zůstává kritický, nicméně stabilizovaný.

Vyšetřovatelé dnes vůbec poprvé před novináři promluvili o okolnostech nehody. Od nehody už shlédli video z kamery, kterou měl Schumacher umístěný na helmě.

„Když opustil sjezdovku, nevypadalo to, že by zpomalil. Nemůžeme přesně říct, jak rychle se pohyboval. Šlo o rychlost zkušeného lyžaře v obtížném terénu. Normální chování zkušeného lyžaře,“ vyjádřil se Benoit Vinnemann, jeden z členů vyšetřovacího týmu.

Rozvětvení sjezdovky nad Meribelem. Poblíž se zranil na konci minulého roku Michael Schumacher
Rozvětvení sjezdovky nad Meribelem. Poblíž se zranil na konci minulého roku Michael Schumacher

Podle dalšího vyšetřovatele Quincyho však nebyla rychlost hlavní příčinou, proč se Schumacher tak vážně zranil: "V tuto chvíli to není předmětem našeho vyšetřování. Postupujeme standardně, podobných případů řešíme padesát ročně."

Schumacher 29. prosince vyjel z vyznačené sjezdovky a při pádu narazil hlavou do kamene. Podle Quincyho byl mimo upravenou trať přibližně tři až šest metrů a balvan, o nějž se vážně zranil, leží osm metrů od hranice sjezdovky. Na otázku, zda se do neupraveného terénu vydal na pomoc jinému lyžaři, video nedokázalo přinést odpověď.

V perfektním stavu byly podle vyšetřovatelů lyže i vázání, helma se ovšem při nárazu rozlomila na dva kusy. "Podle našeho názoru nebyly lyže příčinou nehody," uvedl jeden z vyšetřovatelů Stéphane Bozon

Konkrétních detailů o Schumacherově pádu jinak příliš nezaznělo. Zda Schumacher porušil některá pravidla pro chování na svahu, ještě nejsou vyšetřovatelé schopní říct: "Bude to předmětem dalšího šetření. Zatím stále sbíráme fakta," prohlásil Quincy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud