9. února 2011 • 04:59

Robert Kubica je klikař: Chrání ho snad anděl?

Autor: Patrik Vacek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Musí při něm stát anděl strážný. Polský pilot F1 Robert Kubica (26) přežil už dvě hrůzostrašné nehody, které ho mohly stát život. V roce 2007 vyvázl z děsivé havárie, kdy totálně rozmlátil monopost F1 v rychlosti kolem 250 km/h!



Paradoxně ještě hůř mohl dopadnout v neděli, kdy se skoro zabil při rallye ve Škodě Fabii S 2000. Tam jel »jen« stovkou.Když před čtyřmi lety havaroval při GP Kanady, diváci na okruhu i u televize mysleli, že je Kubica mrtvý.


V rychlosti přes 250 km/h narazil s monopostem do zdi, vylétl do vzduchu, udělal několik salt a tvrdě dopadl na zem. Z děsivé nehody vyvázl jen s několika modřinami.



Tehdy mu podle některých polských médií pomohl zesnulý papež Jan Pavel II. Kubica měl totiž jeho jméno napsané na helmě. „Nevím, kdo mě zachránil, ale přežil jsem to,“ řekl.

Záchranáři převážejí zraněného Roberta Kubicu do nemocniceFoto Reuters


V neděli při rallye Ronde di Andorra nad ním držel ochrannou ruku asi další strážný anděl, když boural v rychlosti 100 km/h a roztržené svodidlo proniklo do jeho Fabie S 2000. Kubica si vážně poranil ruku a nohu. Hrozila mu dokonce amputace. Nyní je v umělém spánku a vynechá minimálně celou sezonu formule 1.


„Uvidíme, jestli získá zpět celou funkčnost ruky. Na to by v každém případě potřeboval rok,“ uvedl ošetřující lékař Giorgio Barabino. Pokud budou zasaženy i nervy v ruce, hrozí Kubicovi dokonce až dvouletá pauza.

Záchranáři převážejí zraněného Roberta Kubicu do nemocnice
Záchranáři převážejí zraněného Roberta Kubicu do nemocnice

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud